Idag börjar ännu en rättsprocess, nu i hovrätten, kring de dödliga strupoperationerna som gjordes på Karolinska sjukhuset 2011 och 2012.
Processen gäller tre patienter som fick plaststrupar täckta med stamceller inopererade på Karolinska universitetssjukhuset, KS, av kirurgen Paolo Macchiarini. Alla tre dog.
I en tidigare rättegång i Solna tingsrätt 2022 dömdes Paolo Macchiarini för vållande till kroppsskada, grovt brott, i ett fall. När det gällde de andra två patienterna friades skandalkirurgen.
Åklagaren hade yrkat på fängelse, men påföljden blev villkorlig dom. I praktiken är det en prövotid på två år utan övervakning.
Macchiarini överklagade domen
Förhandlingen som startar idag sker i Svea hovrätt och sista rättegångsdagarna beräknas vara i slutet av maj. Både skandalkirurgen själv och åklagaren har överklagat tingsrättens dom.
– Idag är det som att det är bortglömt. KI och KS har gått vidare och vill inte påminnas om det, konstaterar SVT-journalisten Bosse Lindquist.
Han avslöjade skandalen kring operationerna i sin dokumentärserie “Experimenten” i tre delar 2016. Nu ska han följa förhandlingarna i hovrätten.
Bortsåg från varningssignaler
För att ge en återblick; Paolo Macchiarini anstääldes på Karolinska sjukhuset, KS, och Karolinska institutet, KI, för att få genomföra sina banbrytande idéer med stamcellsdoppade syntetorgan.
I ett pressmeddelande från KI hösten 2011 löd rubriken ”Unik metod bakom återskapande av konstgjorda luftstrupar.”
KI hoppades stort på den nyanställde stjärnkirurgen. Operationen av den första patienten beskrevs som livräddande och lyckad. Metoden “ger nytt hopp för behandling av en rad livshotande sjukdomar” skrev KI.
Stöttades av mäktiga personer
Även de andra två operationerna med stamcellsdoppade plaststrupar presenterades som lyckade.
Paolo Macchiarini hade stöd av mycket inflytelserika personer vid både KI och KS. Med hjälp av genvägar och speciallösningar kunde han bedriva sina strupoperationer och forskning. Detta trots att hans metod inte prövats på större djur. Senare skulle det visa sig att han även lyckades med hjälp av forskningsfusk.
Ledningen uppmärksammade heller inte varningssignaler som kirurgens minst sagt skakiga referenser.
Macchiarini fortsätter operera
Skandalkirurgen själv fortsätter operera, nu i andra länder.
– Trots de oerhörda konsekvenserna för patienterna har varken Macchiarini eller någon annan ännu straffats rättsligt, konstaterar Bosse Lindquist.
Några vars liv aldrig blir som vanligt igen är de efterlevande till offren.
Den turkiska unga kvinnan som opererades dog en utdragen och plågsam död. I en intervju med Expressen sa hennes pappa:
– Jag väntar på rättvisa.
Idag är även pappan död. Någon återupprättelse har övriga efterlevande; mamman, dottern och systern, inte fått, enligt Bosse Lindquist.
“KI och KS borde göra allt de kan”
Bosse Lindquist, som även skrivit boken Macchiariniaffären – sanningar och lögner på Karolinska, är den svenska journalist som haft mest kontakt efteråt med de efterlevande till Macchiarinis offer.
– Enligt min kännedom har de varken fått en personlig ursäkt, pengar eller annat stöd. Trots att det här inte är någon vanliga “felbehandlingar”, säger Bosse Lindquist.
Ordinarie svenska ersättningssystem för vårdskador är inte tillämpliga på Macchiarinis strupoperationer, tycker Bosse Lindquist.
– Det är dödliga experiment på patienter som sannolikt skulle kunna levt flera år utan operation. Då borde KI och KS göra allt de kan för dem, säger han.
Lovade ekonomisk ersättning
År 2016 sa Karolinska sjukhusets presschef Kim Sjölund i en intervju med Expressen att sjukhuset skulle ta kontakt med drabbade patienter och anhöriga till offren. Sjukhuset skulle diskutera vilken hjälp de kunde erbjuda.
Tidigare sjukhusdirektören Melvin Samsom utlovade dessutom ekonomisk ersättning i samband med en presskonferens samma år, berättar Bosse Lindquist:
– Det kan jag intyga. Sjukhuschefen utlovade ekonomisk ersättning, även om han inte lovade hur mycket pengar det handlade om. Att de varken fått en ursäkt eller pengar är en skandal, säger Bosse Lindquist.
Att be de efterlevande om ursäkt är långt ifrån tillräckligt, men det minsta man kan begära, menar han.
Sjukhuset säger sig bett om ursäkt
Läkemedelsvärlden mejlar frågor till Karolinska sjukhusets direktör Björn Zoëga. Men de besvaras i stället av Ylva Pernow, chefläkare och kvalitet- och patientsäkerhetsdirektör.
Enligt chefläkaren har sjukhuset visst bett om ursäkt till den då levande patienten och de dödas anhöriga.
”Patient, och anhöriga till de patienter som genomgick luftstrups-operationerna, kontaktades med en officiell ursäkt av Melvin Samson då han var sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.”
Bosse Lindquist hade för någon dag sedan kontakt med änkan till patient nummer ett. Mannen var 36 år när han opererades men dog mindre än tre år efter ingreppet, en tid av svåra plågor. Det var hans fall KI beskrev som en framgångssaga i sitt äldre pressmeddelande.
Änkan har inte ens fått psykologhjälp
Mannen var familjeförsörjare med fru och tre barn.
– Familjen har varken fått ekonomisk kompensation eller en ursäkt från sjukhuset. Allt familjen fått från svenska staten är hjälp att betala begravningen, säger Bosse Lindquist.
De efterlevande bor idag i Sverige.
– De har mist sin familjefar, familjens försörjare. Det var ett oerhört slag för hela familjen, en familjekatastrof, säger Bosse Lindquist.
Smärtan är fortfarande så stor att änkan inte orkar tala med Läkemedelsvärlden eller några andra medier.
Sin make och far får de aldrig tillbaka. Men en ekonomisk kompensation skulle kunnat hjälpa familjen enormt. Änkan, i ett nytt land utan svenska som modersmål, har levt fattigt och slitit hårt för att försörja familjen.
– Hon har kämpat på med låglönejobb. Hon har och har haft det väldigt tufft. Pengaersättning skulle verkligen, verkligen, varit till stor nytta.
Glömt av tidigare löften
Men på Karolinska universitetssjukhuset verkar man nu ha glömt den tidigare sjukhusdirektörens Melvin Samsoms löfte om ekonomisk ersättning.
Ylva Pernow, chefläkare, skriver i sitt mejl till Läkemedelsvärlden att:
”Sjukhus betalar inte ut ersättning. Däremot bistår Karolinska Universitetssjukhuset alltid till exempel om närstående har frågor om var de kan söka ersättning.
Inom tio år finns möjlighet för en patient eller patientens efterlevande att anmäla en skada och begära ersättning från Patientförsäkringen.”
KI hänvisar till sjukhuset
Man vad säger då Karolinska institutet? När det gäller ersättning och ursäkt till de anhöriga hänvisar KI:s nya rektor Annika Östman Wernerson till Karolinska sjukhuset.
Hon svarar i ett mejl att:
”Macchiarini bedrev forskning på KI och vi har varit tydliga med att forskningen var oredlig, något han också fällts för i flera beslut. När det gäller operationerna så skedde de på sjukhuset, inte på KI. Genomförda operationer har prövats mot lagstiftning som gäller sjukvård.”
På frågan om KI:s etiska ansvar att hjälpa de efterlevande skriver rektorn:
”Återigen, operationerna har genomförts på sjukhuset som har ansvaret för patienter.”
Att offrens anhöriga själva inte tagit strid för ersättning är inte så underligt, tycker Bosse Lindquist.
– Jag tror att det kan bero på att de inte orkar, kanske skuld. Det kan också vara så att de – trots att de själva inte har någon skuld – ändå känner att de på något sätt borde stoppat operationerna.