Nu vill fler ovaccinerade svenskar ta TBE-vaccin
Både antalet TBE-fall och antalet TBE-vaccinerade har ökat kraftigt de senaste åren.

Nu vill fler ovaccinerade svenskar ta TBE-vaccin

Allt fler ovaccinerade planerar att TBE-vaccinera sig, enligt en ny undersökning från Pfizer.

30 mar 2023, kl 12:25
0

Annons

Andreas Palmborg
Källa: Pfizer

Läkemedelsvärldens kartläggning som publicerades igår, visar att fler regioner än tidigare subventionerar TBE-vaccin och att många diskuterar att börja göra det. Orsaken är det kraftigt ökande antalet fall och fästingsmittans ökade utbredning i landet. Men skillnaderna mellan regionerna är fortsatt stora.

Varannan svensk har tagit minst en dos TBE-vaccin. Detta enligt ett pressmeddelande läkemedelsföretaget och vaccintillverkaren Pfizer släppte under torsdagsmorgonen.

Personer mellan 18 och 65 år deltog i undersökningen Pfizer låtit göra. Ungefär hälften av de som vaccinerat sig hade tagit alla tre doser som ingår i grundvaccinationen.

Flest äldre var fullvaccinerade

60-åringar och äldre hade i högst utsträckning tagit alla tre doserna plus påfyllnadsdoser. Av alla vaccinerade hade bara 40 procent fullföljt vaccinationsschemat och tagit dos fyra.

Att många svenskar inte fullföljer vaccinationsschemat är bekymmersamt, tycker Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner på Pfizer.

– För att ha ett fullgott skydd behöver vaccination fyllas på med jämna mellanrum, säger han i pressmeddelandet.

Fler vill vaccinera sig efter rekordår

År 2021 var ett rekordår när det gäller antalet som drabbats av fästingsmittan TBE med 531 inrapporterade fall till Folkhälsomyndigheten. I fjol registrerades också många smittfall, 476 stycken.

Antalet inrapporterade TBE-smittade förra året var flest i Stockholm, med 137 stycken fall, och 80 stycken fall i Västra Götaland.

Enigt Pfizers undersökning från i höstas planerar fler ovaccinerade svenskar än tidigare att vaccinera sig mot TBE. 31 procent som inte tagit vaccin förut svarade att de planerar att TBE-vaccinera sig. 2021 var det 21 procent i denna grupp som svarade att de tänkte vaccinera sig.

– En positiv tendens från årets undersökning är att vi ser att fler av de ovaccinerade svarat att de planerar vaccination, jämfört med tidigare undersökningar, säger Andreas Palmborg.

Vaccinationen behöver fyllas på

Undersökningen är utförd av Ipsos på uppdrag av Pfizer. Över 50000 statistiskt representativa personer i 21 europeiska länder intervjuades under augusti-september 2022. Av dessa är 2454 svenskar.

Andreas Palmborg på Pfizer konstaterar i pressmeddelandet att TBE-smittan är en stadigt ökande trend.

–  Det är nu än mer tydligt att TBE etablerat sig som ett bälte över Sverige, från historiskt välkända riskområden kring Stockholm och omkringliggande regioner till att nu också finnas tvärs över Sverige till Västra Götaland och Värmland. Även norrut fortsätter den geografiska utbredningen med fler fall rapporterade i Gävleborg och Dalarna.

Lönsamt för vaccinföretag

Idag marknadsförs två olika TBE-vaccin i Sverige, Fsme-immun från Pfizer och Encepur från Bavarian Nordic. TBE-vaccinet Encepur låg på plats nummer 15 försäljningsmässigt enligt försäljningsstatistiken från januari-maj 2022. Detta enligt statistik från analysföretaget IQVIA, som är specialicerad på hälso- och sjukvårdssektorn.

Avkastningen under perioden var över 198 miljoner i Sverige. Det är en avkastningsökning på “smått otroliga 301 procent”, enligt skribenten Viktor Pregner, IQVIA, på sajten Pharmaindustry.se.

Pfizer, å sin sida, ligger som nummer 7 på topp 15 av läkemedelsföretagen under samma period.