Läkemedel och miljö
”Slående starkt stöd för nya miljökrav”
Så här svarade publiken vid mellansvenskt läkemedelsforum på en av Joakim Larssons frågor.

”Slående starkt stöd för nya miljökrav”

Forskaren Joakim Larsson vill att myndigheter och politiker ska ta mer fasta på det starka stöd som finns för skärpta miljökrav kring läkemedel.

15 feb 2023, kl 08:12
0

Annons
Joakim Larsson

Joakim Larsson.

Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet, är välkänd för att lyfta frågor kring skärpta miljökrav kring läkemedel. För 15 år sedan slog han och hans forskargrupp vetenskapligt larm om utsläppen i miljön från läkemedelsfabriker i Indien. Sedan dess har han arbetat intensivt både med fortsatt forskning och med att sprida och diskutera den nya kunskap om läkemedels miljöpåverkan som växer fram.

Nyligen föreläste han om dessa frågor vid konferensen Mellansvenskt läkemedelsforum som hade samlat omkring 600 vårdanställda från sju regioner i Mellansverige. Deltagarlistan dominerades av läkare av olika kategorier, både från öppenvård och sjukhusvård, men där fanns även en del regionanställda farmaceuter.

Nästan alla stödde skärpta miljökrav

Vid föreläsningen ställde Joakim Larsson också några frågor till åhörarna. De handlade om deras inställning till olika förslag om skärpta miljökrav. Deltagarna kunde svara i realtid med hjälp av en app i sin mobiltelefon.

Svaren gjorde Joakim Larsson både glad och något överraskad. Över 95 procent av de svarande konferensdeltagarna stödde de fyra förslag han bad dem ta ställning till. 380 av 396 svarande höll till exempel med om att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket inte bara bör väga in pris, utan även tillverkarnas miljöutsläpp, när myndigheten utser periodens vara (som man vid så kallat generiskt utbyte kan byta till när apoteket expedierar receptet).

Ungefär lika starkt var stödet för att regionernas läkemedelskommittéer ska väga in miljörisker när de tar fram listor över rekommenderade läkemedel (380 av 396 höll med). Liksom för att regionerna även bör premiera företag som begränsar sina utsläpp när man upphandlar läkemedel (383 av 401 höll med).

Efterlyste ökad transparens

En av frågorna gällde också det omdiskuterade förslaget om ökad öppenhet från företagen om på vilka platser de tillverkar sina läkemedel. Hela 392 av 401 höll med om att “Företag som säljer läkemedel i Sverige bör, precis som i Nya Zeeland, vara tvungna att publikt redovisa var de aktiva substanserna produceras och av vilken underleverantör”.

– Siffrorna var slående, säger Joakim Larsson om resultaten.

– Det har hänt mycket när det gäller kunskap och medvetenhet om läkemedel och miljö de senaste tio åren.

Han möter ett växande stöd för skärpta miljökrav kring läkemedel även i många andra sammanhang och hoppas att det ska leda till förändringar.

– Det här ger signaler till myndigheter och andra beslutsfattare. Det vore konstigt att inte gå vidare med förslagen när så många är för det.

Kan bli spark i baken

Familjeläkaren Björn Ericsson, ordförande i läkemedelskommittén i Gävleborg och en av konferensarrangörerna, instämmer:

– Att i princip alla i publiken håller med om förslagen, det står för någonting. Idag kan vi ofta mycket om detta i vården och vi vill göra vad som går för att inte skada miljön, säger han.

– Nu måste det börja hända mer också. Vi måste komma vidare från debatt och medvetenhet till konkreta åtgärder. Kanske kan läkarnas starka stöd för skärpta krav bli en spark i baken så att vi kommer vidare.