Efter beslut av två domstolar kan nu regionerna genomföra en tidigare överklagad upphandling av vaccin mot pneumokocker.
Det gäller det vaccin som regionerna ska använda inom det nya särskilda nationella vaccinationsprogrammet mot pneumokocker. Programmet startade den 1 december och omfattar de grupper i befolkningen som löper högst risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker (se faktaruta).
Olika vaccintyper
Det finns två sorters pneumokockvacciner i Sverige. Dels polysackaridvacciner som består av kolhydrater från pneumokockbakteriers kapsel, och dels konjugatvacciner där kolhydrater från bakteriekapseln har kopplats till ett protein. Konjugatvacciner ger generellt ett mer hållbart skydd samt ett bättre immunsvar hos personer med nedsatt immunförsvar.
Det konjugatvaccin som täcker flest bakteriestammar är bolaget Pfizers vaccin Apexxnar som innehåller skydd mot 20 stammar. Våren 2022 kom Folkhälsomyndigheten med en uppdaterad rekommendation. Den sade att vuxna med mycket hög risk för allvarlig pneumokocksjukdom (alltså de vuxna inom det nya nationella vaccinationsprogrammet) bör få detta konjugatvaccin mot 20 stammar.
För övriga vuxna riskgrupper, till exempel äldre under 75 år, kvarstår den tidigare rekommendationen om att vaccinera med polysackaridvaccin.
Vaccinval ledde till överklagad upphandling
Det är Adda inköpscentral AB som har skött regionernas gemensamma upphandling av vaccin till det nya programmet. Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens rekommendation av det bredaste konjugatvaccinet för medicinska högriskgrupper upphandlade Adda detta vaccin direkt av Pfizer. Adda avstod från att konkurrensutsätta upphandlingen genom att annonsera ut den och ta in anbud.
Förhandlingarna gav ett fyraårigt ramavtal värt 88 miljoner kronor med Pfizer. I augusti offentliggjorde Adda detta genom annonsering.
Då reagerade företaget MSD, som också marknadsför pneumokockvacciner. MSD ansåg att det var fel att inte konkurrensutsätta upphandlingen och överklagade den till förvaltningsrätten. Detta ledde till att upphandlingen tillfälligt blev stoppad.
Överklagade två gånger
I skriftväxlingen inför beslutet hos förvaltningsrätten argumenterade MSD för att Pfizers konjugatvaccin inte var det enda vaccinet som kunde uppfylla behovet i det nationella vaccinationsprogrammet. MSD menade att Addas påstående saknade vetenskapligt stöd. MSD ansåg inte heller att Folkhälsomyndighetens rekommendation räckte som argument för att inte ta in fler anbud.
Adda hävdade å sin sida att det direkta upphandlingssättet var korrekt, inte minst på grund av just Folkhälsomyndighetens utlåtande. Adda och regionerna menade att det var uppenbart att Pfizers vaccin var det lämpligaste vaccinet på marknaden för den avsedda målgruppen.
Förvaltningsrätten i Stockholm höll med om detta resonemang och gav Adda rätt. MSD gick då vidare och överklagade förvaltningsrättens beslut hos kammarrätten.
Inget prövningstillstånd
Kammarrätten kom precis före jul med sitt beslut. Domstolen anser att förvaltningsrätten hanterat ärendet korrekt. Kammarrätten beviljar därmed inte prövningstillstånd. Förvaltningsrättens beslut står fast och Adda har kunnat slutföra den tillfälligt stoppade upphandlingen.
Avtalet med Pfizer är enligt Addas hemsida klart och börjar gälla 16 januari.