Det drar ihop sig till ännu en influensasäsong när influensan troligen kommer att spridas samtidigt som covid-19. Och den 8 november går också startskottet för den kostnadsfria vaccineringen mot säsongsinfluensa för äldre och andra riskgrupper.
Regionerna räknar även i år med ett stort intresse för att vaccinera sig. De har köpt in sammanlagt drygt två miljoner doser ”vanligt” influensavaccin samt 150 000 doser av ett förstärkt vaccin för äldre på särskilda boenden.
Hur blir kommande influensasäsong?
Men vad har vi egentligen att vänta oss av den kommande influensaepidemin? Många bedömare pekar på att Australien hade en intensiv spridning under sin gångna säsong och spår att vi kommer att få en liknande utveckling. Läkemedelsvärlden bad AnnaSara Carnahan, influensaexpert på Folkhälsomyndigheten, att kommentera.
Tror du att vi har en tuff eller lugnare influensasäsong framför oss?
– Det skulle kunna bli en intensiv säsong, men det är svårt att veta. Det beror mycket på vilka influensastammar som börjar spridas i Sverige. Det har också gått ett tag sedan vi senast hade en intensiv influensasäsong och eftersom virus ändrar sig hela tiden kan det betyda att fler är mottagliga.
– Andra faktorer som påverkar är hur mycket vi träffas och om vi är duktiga på att stanna hemma när vi är sjuka med symtom som kan vara covid-19 eller influensa.
Hur kommer smittorna att påverka varandra?
– Det vet vi inte heller och det blir spännande att se. Förra säsongen började influensan öka som vanligt i december. Men i stället för att som vanligt ta ännu mer fart efter jullovet dök influensan ned på nästan noll när spridningen av omikronvarianten av covid-19 tog fart. Sedan fick vi en våg av influensa även i april-juni vilket är ovanligt.
– Men det går inte att förutse om vi kommer att se något liknande den här säsongen. Så småningom kommer vi säkert att landa i ett nytt vintermönster som blir det normala och vid behov även anpassa våra vaccinrekommendationer efter det. Men där är vi inte ännu.
Samtidig vaccinering även i år
I fjol tog i genomsnitt 70 procent av alla som var 65 år och äldre influensasprutan vilket inte är så långt från Världshälsoorganisationens 75-procentsmål.
Kommer intresset att vara lika stort i år?
– Det hoppas och tror vi. En framgångsfaktor i fjol var att det gick att ta influensavaccin och höstdos mot covid-19 samtidigt och detta kommer regionerna fortfarande att erbjuda.
Finns det några nyheter i årets rekommendationer om influensavaccinering?
– En nyhet är att de flesta regioner kommer att erbjuda alla de fyra prioriterade grupperna vaccin samtidigt från och med 8 november, i fjol skedde det stegvis. Vi har också ändrat vår rekommendation om influensavaccin till gravida. Numer gäller den från graviditetsvecka 13. Ändringen beror på att det finns bra evidens för att det är säkert och effektivt att ge vaccinet då och att vi vill öka möjligheterna att skydda gravida mot influensa.
Många intressanta spår i vaccinforskningen
Forskningen och utvecklingen av nya typer av influensavacciner har på senare år väckt ökat intresse.
Vad hoppas du av framtidens vacciner?
– Ett mål som många arbetar med är att få fram ett universellt vaccin som skyddar mot flera olika stammar och varianter av influensavirus. Det vore en fördel eftersom vaccinet då inte alltid skulle behöva anpassas inför varje säsong.
– Ett annat intressant spår är influensavacciner som är lättare än dagens att ändra och inte tar lika lång tid att tillverka. Det handlar bland annat om vacciner som bygger på mRNA-teknik.
– Det pågår även arbete med att utveckla ett kombinerat vaccin mot både covid-19 och influensa. Ett sådant vaccin vore mycket praktiskt att ha, men det är i så fall viktigt att det verkligen är lika effektivt mot båda virusen.