Forskare i Israel studerade skyddet av apkoppsvaccin

Forskare i Israel studerade skyddet av apkoppsvaccin

I en ännu opublicerad observationsstudie uppmätte forskarna en 79-procentig skyddseffekt av vaccinet.

12 okt 2022, kl 08:30
0

Annons

Forskare i Israel har analyserat färska data från patientregister för att mäta skyddseffekten av vaccinet mot apkoppor. Resultaten är publicerade på en så kallad preprintserver i väntan på vetenskaplig granskning och tidskriftspublicering.

Vaccinet utvecklades ursprungligen mot smittkoppor. Det har blivit godkänt mot smittkoppssläktingen apkoppor för att möta det pågående utbrottet av detta virus. Dessa godkännanden vilar hittills på djurstudier. Data från kliniska studier på människor saknas däremot. Forskarna framhåller att det därför är angeläget att snabbt få fram vetenskaplig kunskap om skyddseffekten mot apkoppor hos människor.

Skyddseffekten av vaccinet mot apkoppor är oklar

Den nu aktuella studien är en observationsstudie där de israeliska forskarna använde data från det största av landets fyra statligt stödda hälsovårdsförsäkringssystem, Clalit health services. Forskarna inkluderade alla som var medlemmar där och som uppfyllde landets kriterier för att få apkoppsvaccin. De som kunde få vaccinet var män i åldrarna 18-42 år som antingen hade preexpositionsbehandling (PrEP) mot hiv eller som hade en hiv-diagnos och även hade fått behandling mot syfilis, klamydia eller gonorré under 2022.

Av de medlemmar som uppfyllde kriterierna vaccinerade sig 873 med en dos apkoppsvaccin under studieperioden. Den sträckte sig från 31 juli till 12 september 2022. Forskarna jämförde den vaccinerade gruppen med de 1 097 som också uppfyllde kriterierna men inte fick vaccin under denna period.

Tre av dem som fått vaccin och 16 av de ovaccinerade blev konstaterat apkoppsinfekterade. När forskarna bearbetat dessa siffror med statistiska metoder blev resultatet en skyddseffekt på 79 procent av en dos vaccin mot apkoppor.

Bör tolkas försiktigt

Studiemetoden gör att resultatet behöver tolkas med viss försiktighet. En begränsning är bland annat att det kan finnas beteendeskillnader mellan den grupp som vaccinerade sig och den som inte gjorde det. Dessa skillnader skulle i så fall kunna påverka resultatet. Forskarna lyfter här själva fram möjligheten att de som går och vaccinerar sig kan vara de mest hälsomedvetna. Det skulle kunna göra dessa personer försiktigare med att utsätta sig för smittrisk och därmed leda till att skyddseffekten överskattas.

Trots begränsningarna menar forskarna att studien tyder på att en dos vaccin ger en signifikant lägre risk för apkoppor, en risk som sannolikt minskar ännu mer efter grundvaccineringens andra dos. De anser att snabb vaccinering av personer med hög risk är en viktig åtgärd för att bromsa utbrottet av apkoppor.