Läkemedelverket har upptäckt olaglig försäljning av receptbelagda läkemedel för viktminskning vid ett flertal webbplatser som inte varit godkända apotek. Ingen aktör i Sverige kunde direkt identifieras, då de som står bakom hemsidorna är anonyma. I sju fall fanns det dock tillräckligt med information för att Läkemedelsverket ska kunna ta reda på vem som ligger bakom hemsidorna. I dessa fall har myndigheten startat tillsynsärenden.
– Det är inte uppenbart att det handlar om svenska företag, men vi misstänker det. Det är snygga hemsidor med bra svenska där ansvariga framhäver att det handlar om riktiga apotek, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.
Upptäckten gjordes inom Projekt Viktoria, ett tillsynsprojekt där Läkemedelsverket tillsammans med livsmedelskontrollmyndigheter i åtta kommuner har undersökt otillåtna viktminskningsprodukter på den svenska marknaden.
Läkemedel och pulver för viktminskning
Den otillåtna marknadsföringen handlar om både läkemedel och pulver för viktminskning. Läkemedelverket har identifierat elva olika substanser som såldes på webbplatserna. Bland annat marknadsförde flera av sidorna liraglutid, sibutramin och orlistat som är godkända läkemedel mot viktminskning.
– De faktiska produkterna som säljs kan ju dock vara vad som helst. Det kan till exempel handla om förfalskade läkemedel som de ansvariga bakom webbplatsen har tillverkat själva, säger Tomas Nilsson.
För att veta att man handlar från ett riktigt apotek på nätet kan man titta efter en apotekslogga som är gemensam för hela EU och visar att webbplatsen har rätt att sälja läkemedel. Alla de aktuella hemsidorna saknade denna logga.
– Det gäller att tänka efter när man handlar läkemedel på nätet. Vid vanliga apotek som har rätt logga kan man vara helt säker på att det handlar om riktiga läkemedel, säger Tomas Nilsson.
Läkemedelsverket upptäckte även fem troligen Sverigebaserade webbplatser som, förutom att sälja läkemedel olagligt, även marknadsförde narkotika och dopningsmedel. Detta informerades Polisen om.
Vet inte hur mycket som har sålts
Hur mycket av viktminskningsprodukterna som faktiskt har blivit till riktiga köp vet inte Läkemedelsverket.
– Vi har inte gjort försök till riktiga köp så vi kan egentligen inte garantera att de säljs, det får utredningarna visa. Men vi vet att de marknadsförs på hemsidorna och att det går att lägga produkterna i kundkorgen på nätet.
Tillsynsärendena pågår i nuläget och kan så småningom leda fram till att företagen får försäljningsförbud och vitesföreläggande.
Även laxerande teer granskas
Inom Projekt Viktoria granskades cirka 200 viktminskningsprodukter som har marknadsförts till svenska konsumenter. Förutom otillåten försäljning av läkemedel undersöktes även kosttillskott och laxerande teer för viktminskning. Över lag hittade Läkemedelsverket få allvarliga avvikelser som kan medföra risker för konsumenterna.
Myndigheten upptäckte dock fem fall där butiker sålde teer som innehöll medicinalväxten senna. En produkt som innehåller det, eller andra ämnen med laxerande effekt, är läkemedel som kräver tillstånd. I de aktuella fallen såldes dock teerna som livsmedel och Läkemedelsverket har därför startat tillsynsärenden även när det gäller dessa produkter.