Att veta vilka hälsoappar som går att lita på är svårt. Därför behövs det ett utvecklingsarbete inom området. Det konstaterar E-hälsomyndigheten som har gjort en kartläggning över apparna som bland annat gör det möjligt att kunna följa och förbättra sin hälsa.
– Antalet appar ökar hela tiden samtidigt som enskilda individer upplever hinder med att välja och nyttja hälsoappar. Det behövs ett utvecklingsarbete för att skapa kvalitetssäkrade hälsoappar, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E‑hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Över 370 000 hälsoappar
Nyligen avslöjade Sveriges radio Ekot att Apoteket AB:s nätapotek apoteket.se delade detaljerade uppgifter om kunders inköp med Facebook. Denna överföring kan enligt Apoteket själva ha pågått sedan 2017, utan kundernas vetskap. Efter detta framkom att även fler nätapotek hade gjort samma sak.
Men det är inte lätt att veta vad som händer med ens uppgifter när man registrerar sig på en webbsida eller i en app.
Hälsoappar används inom flera olika områden och i olika åldersgrupper. Det kan handla om appar som ska skapa trygghet eller hjälpa människor att må bättre. Det finns också appar med ett rent medicinskt syfte. De kan till exempel fungera som stöd i behandling, för diagnostik, som larm eller som insatser. I sin kartläggning har E-hälsomyndigheten definierat en hälsoapp som ”en app som individer eller personal inom hälso- och sjukvård och socialtjänst använder för att upprätthålla eller förbättra individens hälsa.”
Uppskattningsvis finns det i dag mer än 370 000 hälsoappar att välja mellan i Sverige.
Producerar hälsodata
En hälsoapp producerar ofta hälsodata som endast i en liten utsträckning används inom vård och omsorg. För att individen ska kunna lita på att data används på rätt sätt behöver personen ha tillgång till och kontroll över den data som produceras, skriver E-hälsomyndigheten.
Det juridiska regelverket där hälsoapparna ingår är dock komplext. Det innefattar både lagstiftning avseende dataskydd och mer verksamhetsspecifik lagstiftning för hälso- och sjukvård och socialtjänst. Enligt E-hälsomyndigheten kan en svårtillämpad lagstiftning och ett osäkert rättsläge komplicera och kanske också hämma utvecklingen av dessa appar.
För medicinska hälsoappar används samma standarder och ramverk som för medicintekniska produkter. Men för livsstils- och trygghetsskapande appar saknas motsvarande kvalitetssäkring konstaterar E-hälsomyndigheten.
E-hälsomyndigheten föreslår nu bland annat att delning av data behöver ske på ett säkert sätt och att frågor som handlar om likabehandling och tillgången till hälsoappar behöver kartläggas. Enligt myndigheten behöver det också utredas hur en framtida organisation för kvalitetssäkring av hälsoapparna ska finansieras och organiseras.
Sedan tidigare pågår det flera europeiska och nationella initiativ för att förbättra säkerhet och kvalitet hos hälsoappar.