Trots att covid-19-läkemedlet Evusheld är godkänt som förebyggande behandling, används det i Sverige i dag i första hand till patienter som redan har fått infektionen. Detta innebär att vissa patientgrupper, som inte får ett tillräckligt skydd av vaccinerna, inte får tillgång till ett läkemedel som de skulle kunna ha hjälp av.
En av dessa patienter är Benny Sjöblom som hörde av sig till Läkemedelsvärlden efter att ha läst att Evusheld skulle bli tillgängligt för riskgrupper i Sverige. Han är stamcellstransplanterad, tar immunsuppressiva läkemedel och har fått fyra vaccindoser utan att ha fått något antikroppssvar. Benny Sjöblom har förståelse för att vården använder läkemedlet på det sätt som den anser att det gör mest nytta, men är samtidigt frustrerad över att inte få tillgång till det.
– Jag tillhör en patientgrupp som riskerar att bli svårt sjuk i covid-19 och därmed skulle ha stor nytta av Evusheld. Jag hade stora förhoppningar om att få läkemedlet, men jag får fortsätta att leva försiktigt i sociala sammanhang, säger han till Läkemedelsvärlden.
Vården prioriterar redan smittade
Evusheld (tixagevimab/cilgavimab) godkändes i EU i mars 2022 som förebyggande behandling mot covid-19. Det innebär att läkemedlet ska ges före exponering för viruset. Evusheld är en långverkande antikroppskombination som kan skydda personer som av något skäl inte får en tillräcklig skyddseffekt av vaccin mot covid-19. Det kan till exempel handla om personer med cancer som behandlas med cellgifter, patienter i dialys och patienter som tar mediciner efter en organtransplantation. Det gäller även patienter som tar immunsuppressiva läkemedel mot sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.
På grund av en begränsad tillgång till läkemedlet i Sverige prioriterar dock vården i stället patienter som redan har blivit smittade av sars-cov-2. Det innebär alltså att läkemedlet används off label, det vill säga i ett annat syfte än vad det är godkänt för.
Detta bekräftar Magnus Gisslén, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. Han ingår i expertgruppen för det Nationella vårdprogrammet för covid-19 där rekommendationerna om Evusheld kommer att finnas. Programmet håller just nu på att uppdateras och är ute på remiss hos flera instanser.
Inget förbud
Enligt Magnus Gisslén finns det dock inget förbud mot att använda Evusheld i förebyggande syfte.
– Man kan överväga att använda det som profylax till högriskpatienter. Men just nu går vi troligtvis in i en period med lite virusspridning och det är också få som vårdas på sjukhus. Då gör de flesta bedömningen att de få doserna som finns i första hand bör användas till de som har infektionen, säger han.
Läkemedelsföretaget Astrazeneca, som tillverkar Evusheld, har tidigare uppgett att 1 700 doser har levererats till Sverige. Dessa doser skulle ta slut väldigt fort om det gavs som förebyggande behandling, poängterar Magnus Gisslén.
– Uppskattningsvis innefattar de berörda patientgrupperna flera tusen personer. Hade vi haft en obegränsad tillgång till läkemedlet, och om det inte hade kostat så mycket, hade rekommendationerna kunnat se annorlunda ut. Tillgången till läkemedlet är viktig så att det finns till dem med allra störst behov, säger han.
I ett mejl som Läkemedelsvärlden har tagit del av skriver Socialstyrelsen att de doser som Sverige hittills har fått beställdes innan Evusheld hade blivit godkänt i EU. Nu när läkemedlet har blivit godkänt i förebyggande syfte planeras ytterligare beställningar för att säkra vårdens behov, enligt myndigheten.
Rekommendation om Evusheld kan ändras
Magnus Gisslén framhåller att de nu aktuella rekommendationerna kan komma att ändras i höst om det kommer fler doser och om smittspridningen går upp. Och en avgörande faktor är då också vilken variant som i så fall sprids.
– Är det så att det är en variant som Evusheld har effekt mot så kommer det nog vara aktuellt att ge läkemedlet i profylaktiskt syfte. Det är klart det är attraktivt med ett skydd som kan vara upp till sex månader för de som inte får ett tillräckligt bra skydd av vaccinerna, säger han.
Vad ska dessa patienter göra till dess? Måste de fortsätta isolera sig?
– Att helt isolera sig är för de allra flesta inte nödvändigt. Majoriteten har troligtvis ett visst skydd mot allvarlig sjukdom även om antikroppsnivåerna är låga eftersom vaccinationerna också ger ett T-cellssvar. Men så länge det finns smittspridning i samhället så behöver man vara försiktig. Det är också viktigt att vara uppmärksam på symtom och snabbt provta sig för att snabbt få behandling om det behövs.
– Även om Evusheld inte kommer att ge ett hundraprocentigt skydd så är det är önskvärt att dessa patientgrupper så småningom får det som förebyggande behandling. Det skulle för vissa patienter fungera på liknande sätt som vaccinationer och minska risken för allvarlig sjukdom.