Att få covid-19-vaccin under graviditet kunde i en omfattande registerstudie inte kopplas till någon ökad risk för graviditetskomplikationer. Forskarna bakom studien hoppas därför att resultaten ska öka vaccinationsviljan bland gravida kvinnor.
En femtedel tog covid-19-vaccin under graviditet
Det var forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och det norska folkhälsoinstitutet som genomförde studien. Den omfattade nära 160 000 gravida kvinnor och är publicerad av tidskriften Jama.
Forskarna länkade graviditetsregistret i Sverige och det medicinska födelseregistret i Norge till respektive lands vaccinationsregister. På så vis kunde de inhämta information om kvinnor som fått respektive inte fått covid-19-vaccin under graviditeten samt om vaccintyp, tidpunkt för vaccineringen och utfallet av graviditeterna.
Totalt studerade forskarna data om 157 521 gravida som fött ett barn mellan januari 2021 och januari 2022. Knappt en femtedel (18 procent) hade fått covid-19-vaccin under graviditeten, de allra flesta efter tolfte veckan. 95 procent av de vaccinerade hade fått något av mRNA-vaccinerna från Pfizer/Biontech eller Moderna.
Ingen koppling till komplikationer
De graviditetskomplikationer som forskarna studerade var tidig födsel, dödföddhet, tillväxthämning, låg Apgar-poäng (ett system som används för att bedöma den nyföddas vitalitet) vid födseln och behov av neonatalvård. Den statistiska analysen visade ingen koppling mellan någon av dessa komplikationer och covid-19-vaccinering.
Resultaten var liknande för de olika mRNA-vaccinerna och oberoende av om kvinnan fått en eller två doser.
– Resultaten är betryggande och kan förhoppningsvis leda till en ökad vaccinationsvilja bland gravida, säger i ett pressmeddelande Anne Örtqvist Rosin, forskare vid institutionen för medicin, Karolinska institutet, och en av studiens förstaförfattare.
Gravida riskgrupp för svår covid-19
Hon framhåller att andra studier visat att gravida är en riskgrupp för allvarlig, intensivvårdskrävande och livshotande covid-19-sjukdom. Gravida som drabbas av svår covid-19 har även en ökad risk att föda för tidigt. Sedan i maj i fjol finns därför en tydlig rekommendation i Sverige om att gravida bör vaccinera sig.
Men trots detta är vaccintäckningen lägre i denna grupp än bland jämnåriga kvinnor som inte är gravida. Anne Örtqvist Rosin menar att detta tyder på att det fortfarande kan finnas en oro för hur vaccinet påverkar fostret
–När vaccinerna togs fram inkluderades inte gravida i de stora kliniska studierna och fram till nu har det saknats populationsbaserade data för eventuella risker under graviditeten, säger hon.
Vaccinet skyddar även barnet
När en gravid kvinna blir vaccinerad passerar en del av de antikroppar som bildas över till barnet. Det ger det nyfödda barnet ett visst skydd mot covid-19. Forskarna bakom den aktuella studien planerar nu att i nästa forskningssteg undersöka hur länge detta skydd varar hos barnet. De ska också studera om vaccination eller covid-19-vaccination under graviditet har några andra långsiktiga effekter på barnets hälsa.
Publikation: ”Association of SARS-CoV-2 Vaccination During Pregnancy With Pregnancy Outcomes”. Maria C. Magnus, Anne K. Örtqvist, Elisabeth Dahlqwist, Rickard Ljung, Fredrik Skår, Laura Oakley, Ferenc Macsali, Björn Pasternak, Håkon K. Gjessing, Siri E. Håberg, Olof Stephansson. JAMA, online 24 mars 2022, doi: 10.1001/jama.2022.3271.