Sverige ska tillsammans med Norge, Finland, Danmark och Island utreda möjligheten till ett nordiskt vaccinsamarbete. Diskussionerna om detta har pågått sedan i somras då ett nordiskt ministermöte hölls på initiativ av regeringen.
Nu har regeringen publicerat detaljerna kring uppdraget till Vinnova som tillsammans med myndigheter och konsulter i övriga Norden göra en studie om samverkan inom innovation, utveckling och produktion av vacciner.
Vinnova har samordnande roll
I studien har Vinnova har en samordnande roll för det övergripande arbetet mellan de fem nordiska aktörerna. Från de övriga nordiska länderna medverkar Innovation Norway, Business Finland och Statens Serum Institut (Danmark) samt Landas EHF (Island). Enligt uppdraget ska Vinnova utgå från tidigare uppdrag att analysera Sveriges innovations- och produktionskapacitet för vaccin och andra biologiska läkemedel.
Studien ska bland annat innehålla en kartläggning av företag och organisationer i de nordiska länderna som utgör en potentiell resurs för vaccinutvecklings- och produktionskedjan i respektive land. Kartläggningen ska även innefatta verksamhetens kapacitet. Detta inkluderar till exempel uppskalning och processutveckling för vaccinkandidater, kliniska studier för vacciner, leverans av nödvändiga material samt produktionsteknik.
I studien ska det också finnas en översikt över nya och planerade investeringar i kapacitetsuppbyggnad i vaccinutveckling och produktionskedjan i varje land, samt en analys av potentiella synergier och sårbarheter.
Nordiskt vaccinsamarbete ska komplettera
Eftersom det finns en lång tradition av samarbete i Norden är det lämpligt med ett samarbete med resurser för en stärkt pandemigemenskap, framhåller regeringen. Samtidigt påpekar den att det är viktigt att analysen tar hänsyn till det internationella sammanhanget, särskilt inom EU. Detta för att säkerställa att ett nytt nordiskt initiativ kompletterar snarare än överlappar med sådana åtgärder som redan pågår.
Vinnova ska löpande informera Näringsdepartementet om hur uppdraget går. Studien ska vara klar senast 31 maj.