59 personer har fått ersättning för vaccinskador
Foto: Istock

59 personer har fått ersättning för vaccinskador

Av 928 hittills utredda anmälningar om skador av covid-19-vacciner har 59 fått bifall av läkemedelsförsäkringen.

11 feb 2022, kl 11:17
0

Sedan starten av vaccineringen mot covid-19 har 59 personer fått ersättning från Svenska läkemedelsförsäkringen AB för skador som har orsakats av vaccinerna. Fram till slutet av januari har bolaget utrett 928 anmälningar varav de flesta har handlat om övergående besvär som till exempel feber och huvudvärk. Men i de 59 fall som har godkänts har personerna haft besvär i mer än 30 dagar och skadorna har med övervägande sannolikhet bedömts bero på vaccinet. Detta är kraven för att få ersättning. De ersatta skadorna är av varierande allvarlighetsgrad. Bland de allvarligaste finns fyra dödsfall.

Robert Ström, vd på läkemedelsförsäkringen, lämnar inte ut någon mer information om de godkända fallen, men säger att de är jämnt fördelade över de covid-19-vacciner som Sverige har använt.

Han påpekar också att risken för att råka ut för en vaccinskada trots allt är mycket liten.

– Det är viktigt att detta sätts i ett sammanhang till hur många som har vaccinerats, säger han.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering har över 7,5 miljoner människor i Sverige vaccinerats med minst två doser. Totalt har nära 20 miljoner doser getts.

Måste vara övervägande sannolikt

Läkemedelsförsäkringen utreder anmälningar där personer anser sig ha fått en skada av ett läkemedel. Om utredningen konstaterar en läkemedelsskada har anmälaren rätt till ersättning.

Det är skadereglerare på läkemedelsförsäkringen som bedömer om skadan har varat mer än 30 dagar samt om det är övervägande sannolikt att skadan faktiskt har orsakats av läkemedlet. Informationen granskas också av en läkare med medicinsk kompentens inom det aktuella området.

Hur mycket en person får i ersättning beror på konsekvenserna av den aktuella skadan. Detta styrs av normer inom svensk skaderätt för personskada. Läkemedelsförsäkringen lämnar inte ut information om hur mycket pengar som har betalats ut för skador som har orsakats av vaccinerna.

869 anmälningar om vaccinskador har avböjts

Under covid-19-pandemin har många fler anmälningar än normalt inkommit till läkemedelsförsäkringen. Utöver de 59 godkända fallen har bolaget avböjt 869 anmälningar som handlar om vaccinskador. Det finns också 1076 anmälningar som ännu inte har utretts.

– Eftersom skadan måste kvarstå i minst 30 dagar finns det fall där det behövs mer tid innan man kan göra en slutgiltig bedömning. I dessa fall har vi alltså inte kunnat fatta ett beslut ännu, säger Robert Ström.

Orsakerna till anmälningarna varierar mycket. De allra flesta handlar om myokardit, perikardit, värk, feber och huvudvärk. Det har också inkommit anmälningar om trombocytopeni, det vill säga låga nivåer av blodplättar.

Även Läkemedelsverket gör utredningar om misstänkta biverkningar av vaccinerna, men Robert Ström poängterar att det är helt skilda utredningar.

– Läkemedelverket utreder biverkningar, medan vi jobbar med försäkringsskador. De flesta biverkningarna är övergående och därmed inte sådana skador, säger han.

Om Läkemedelsförsäkringen har avböjt ersättning för en skada som man har anmält går det att överklaga ärendet till Läkemedelsskadenämnden. Den består av oberoende experter inom juridik, medicin, ersättningsfrågor samt representanter för patienter och försäkringsbolag.