Den höga vaccinationstäckningen, samt att många nu har genomgått en infektion, gör att de flesta i Sverige har ett högt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Dessutom har det den senaste tiden blivit alltmer tydligt att omikron inte orsakar lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter. Det är enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten de främsta anledningarna till att merparten av restriktionerna kan tas bort från och med 9 februari.
– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen. Pandemin är inte över, men däremot är den på väg in i en helt ny fas, sa statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens på torsdagsmorgonen.
Restriktionerna tas bort trots smittspridning
Trots att restriktionerna kommer att tas bort nästa vecka pågår fortfarande en omfattande smittspridning av omikron i samhället, och sjukligheten är fortfarande hög. Men vaccinationstakten i Sverige har ökat de senaste veckorna, och fortsätter att göra det i snabb takt. I nuläget har 80 procent av alla över 50 år tagit sin tredje dos, och kommande vecka väntas varannan vuxen svensk ha fått boosterdosen, berättade socialminister Lena Hallengren på presskonferensen.
Samtidigt har uppemot en och en halv miljon personer smittats varje vecka den senaste tiden vilket också har bidragit till att fler har ett skydd mot covid-19.
Ett stort antal patienter vårdas på sjukhus för covid-19, men jämfört med tidigare är den en lägre andel trots en omfattande smittspridning.
– Tidigare åtgärder mot deltavarianten följt av ytterligare upptrappning mot omikron i kombination med den höga vaccinationstäckningen har gjort att vi nu har tagit oss igenom den mest kritiska fasen, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Dessutom har kunskapsläget om omikron förändrats.
– Allt fler vetenskapliga studier samt vår nationella övervakning av konsekvenserna visar att den nu helt dominerande omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med tidigare varianter, sa Karin Tegmark Wisell.
Inte klassas som samhällsfarlig sjukdom
Förutom att de flesta restriktionerna tas bort kommer Folkhälsomyndigheten i dag också att lämna en hemställan till regeringen där myndigheten bedömer att klassningen av covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom bör upphöra. I stället bör den omklassificeras till anmälningspliktig. Detta kräver sedan ett beslut av riksdag och regering.
Karin Tegmark Wisell framhöll att detta inte betyder att pandemin är över, men att vi nu kan leva med den på ett annat sätt än tidigare.
– Covid-19 kommer att finnas hos oss under en lång tid framöver och utmana folkhälsan och vårt samhälle. Det kan vara nya varianter och det finns fortfarande en osäkerhet hur länge immuniteten kommer att kvarstå. Men de åtgärder som vidtas för att förhindra smittspridning ska vara proportionerliga mot de risker som finns för liv och hälsa.