I Region Värmland har 78 procent av invånarna som är 65 år eller äldre tagit vaccin mot influensa denna säsong. Detta enligt preliminär statistik från Folkhälsomyndigheten som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade om. Värmland är därmed först i Sverige med att nå (och passera) Världshälsoorganisationens, WHO:s, 75-procentsmål för vaccintäckningen mot influensa i denna åldersgrupp.
– Att nå det målet har varit vår ambition i många år och vi har sakta jobbat oss uppåt och försökt höja vaccintäckningen lite till varje säsong. Och på grund av pandemin och covid-19 vaccineringen blev det en extra skjuts, säger Ingemar Hallén, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland.
Brett samarbete i Värmland
Tillsammans med Madelene Johanzon, områdeschef öppenvård, kommenterar han för Läkemedelsvärlden det lyckade resultatet av säsongens värmländska influensavaccinering. De är ense om att ett träget arbete under många år är en av förklaringarna.
– Vi har tillsammans byggt upp ett mycket gott samarbete med våra samverkanspartners inom kommunernas för att nå personer som har hemtjänst eller hemsjukvård eller bor på särskilda boenden. Jag kan inte nog trycka på hur viktigt samarbetet med kommunerna är. Detta lade en bra grund tillsammans med att värmlänningarna sedan tidigare influensakampanjer är vana att gå och vaccinera sig, säger Madelene Johanzon.
Även i Sverige som helhet ser vaccintäckningen mot influensa ut att slå rekord denna säsong. Vid årsskiftet hade omkring 65 procent av alla invånare som var 65 år och äldre tagit influensavaccin sedan vaccinationsarbetet startade i november. Siffran för samma period 2020 var 56 procent och tidigare har den legat på 44-48 procent.
Den preliminära statistiken från Folkhälsomyndigheten bygger på data från de tolv regioner som registrerar influensavaccinationerna på ett sätt som gör att de fortlöpande kan följa upp data om olika åldersgrupper. Mätningen vid denna tidpunkt brukar enligt Folkhälsomyndigheten ge en bra fingervisning om säsongens vaccintäckning.
Nya grepp
Region Värmland har legat bra till även tidigare år. Vid motsvarande mätning förra säsongen var vaccintäckningen i den aktuella åldersgruppen 69 procent. Att den blev hela nio procentenheter högre denna gång beror till stor del på faktorer som är kopplade till pandemin, menar Madelene Johanzon och Ingemar Hallén.
Regionen har byggt upp en omfattande organisation för covid-19-vaccineringen och använde den nu även för influensavaccineringen.
– Vi erbjöd samvaccinering så att man kunde få influensavaccin samtidigt som man fick vaccin mot covid-19. Många verkar ha tyckt att det var bra. Jag tror det är en stor del av förklaringen till framgången, säger Madelene Johanzon.
Ingemar Hallén berättar att han först var lite orolig för vad invånarna skulle tycka om att gå till en annan mottagning för att få influensasprutan i stället för att gå till vårdcentralen som vanligt.
– Men det var uppenbarligen inget problem, det har fungerat utmärkt, säger han.
Vill försöka behålla nivån
Båda uttrycker en stor tacksamhet mot de som arbetar med covid- och influensavaccineringen ute på fältet.
– Utan deras insatser hade detta inte gått. Det har krävts en rejäl kraftansträngning och många har ställt upp på ett makalöst sätt. Tänk bara på alla de pensionerade sjuksköterskor som hoppade in och fortfarande hänger i nu efter ett år, säger Madelene Johanzon.
Vad tror de då om nästa säsongs influensavaccinering? Kommer de att kunna slå sitt nya rekord?
– Ännu vet vi ju så lite om hur coronapandemin kommer att utvecklas och vilka förutsättningarna kommer att vara nästa gång. Men jag tror i vart fall att människor kommer att ha med sig nya insikter om vikten av att skydda sig mot allvarliga virussjukdomar, säger Ingemar Hallén.
– Om vi kan bibehålla ungefär den nivå på vaccintäckningen som vi nu har nått ska vi vara nöjda. En bra målsättning kan vara att fortsätta ligga över WHO-målet.