”Nu har vi chansen att visa vad vi kan bidra med”

”Nu har vi chansen att visa vad vi kan bidra med”

I vår startar runt om i landet apotek i olika kedjor ett gemensamt försök med farmaceutiska tjänster.

14 okt 2021, kl 08:27
0

Fredrik Boström.

Fredrik Boström.

Kan öppenvårdsapoteken spara pengar och lidande med offentligt finansierade farmaceutiska tjänster som förbättrar läkemedelsanvändningen? Den frågan söker Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tillsammans med bland andra apoteksbranschen svar på. Det sker inom ramen för ett regeringsuppdrag med hjälp av en samarbetsmetod som kallas policylabb.

Arbetet har startat under 2021 och våren 2022 är det dags för de första praktiska försöken. Då ska cirka 150 apotek inom olika kedjor gemensamt erbjuda den farmaceutiska tjänsten inhalationsvägledning. Det ska ske under ett antal månader och utvärderas.

Farmaceutiska tjänster testas

Inhalationsvägledning är en tjänst som vänder sig till kunder som tar läkemedel med hjälp av inhalator. Det handlar framför allt personer med astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Tjänsten syftar till att vägleda kunden till att använda inhalatorn på ett optimalt sätt. Detta bland annat genom att kunden visar sitt sätt att inhalera och att farmaceuten vid behov föreslår förändringar.

Men får inte astma- och KOL-patienter redan instruktioner om inhalatoranvändning av vården?

– Många får det, astma- och KOL-sjuksköterskorna gör till exempel ett jättebra jobb. Men dels är det inte alla patienter som träffar en sjuksköterska och får det stödet. Och dels har det visat sig att många patienter efter några år inte gör rätt längre. Det finns absolut ett behov av mer uppföljning av inhalationstekniken och vi tror att apoteken kan göra en värdefull insats här, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut inom Sveriges apoteksförening och engagerad i projektet.

Konkurrenter ska samarbeta

Han berättar att det inte har varit helt enkelt att få alla apoteksaktörer att enas om försöksverksamheten. Till vardags är apotekskedjorna konkurrenter på en tuff marknad. Nu ska de gemensamt införa en farmaceutisk tjänst på ett standardiserat sätt som går att utvärdera.

– Ett viktigt syfte är just att visa att vi som bransch kan göra detta gemensamt, säger Fredrik Boström.

Men diskussionerna i det så kallade policylabbet ledde trots allt fram till att aktörerna kunde enas. Det tror han beror mycket på att alla har ett starkt gemensamt intresse av att ta till vara den möjlighet som nu öppnat sig efter åratal av diskussioner och opinionsarbete kring farmaceutiska tjänster i Sverige.

– Nu finns det faktiskt ett regeringsuppdrag att undersöka om det här är någonting som samhället ska bekosta. Nu har vi en chans som nog inte kommer tillbaka inom överskådlig framtid att visa vad vi som bransch kan bidra med för att uppnå bättre läkemedelsanvändning. Det är nu eller aldrig och det stärker samarbetet.

Två steg till

En del frågor återstår fortfarande att lösa. Bland annat är det ännu inte fastlagt hur försöket med inhalationsvägledning ska utvärderas eller exakt hur den ekonomiska ersättningsmodellen ska se ut. Men Fredrik Boström räknar med att dessa frågor hinner bli lösta till försöksstarten i vår.

I nästa steg planeras sedan test av en annan farmaceutisk tjänst som kallas medicinstart. Den är till för att stödja patienter med nyinsatt kronisk läkemedelsbehandling inom vissa terapiområden, och finns redan i Norge och Storbritannien. En tredje och avslutande del av försöksverksamheten kallas innovationsspåret och här är tanken att pröva olika nya idéer i mindre projekt.

Projektet ska pågå i tre år och TLV ska slutredovisa det till regeringen i mars 2024. Fredrik Boström hoppas att det kommer att leda till bestående förändringar.

– När försöksverksamheten är slut hoppas jag att vi nått fram till samma läge som våra nordiska grannländer där det finns en offentlig budget avsatt för farmaceutiska tjänster och det ingår i apotekens verksamhet.