Regionerna ställer om i vaccinationsarbetet

Regionerna ställer om i vaccinationsarbetet

Många har vaccinerats mot covid-19 och det gäller att arbeta på nya sätt för att nå de ännu ovaccinerade.

8 sep 2021, kl 08:32
0

Annons
Emma Spak

Emma Spak.

När trycket var som högst gav regionernas personal ungefär 700 000 doser covid-19-vaccin i veckan i Sverige. Arbetet går fortfarande bra, menar regionerna, men nu när de största grupperna är färdigvaccinerade har trycket minskat. Regionerna behöver därför ställa om sitt arbete och jobba målgruppsanpassat för att nå grupper som har lägre vaccinationstäckning.

– Det behövs särskilda insatser för att hitta dem som ännu inte har vaccinerat sig och det arbetar regionerna intensivt med nu, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Uppsökande viktigt när regionerna ställer om

En av de grupper som har lägre vaccinationstäckning än genomsnittet är utrikes födda. Även i de yngre åldersgrupperna har en lägre andel vaccinerats. För att nå fler i dessa grupper använder regionerna bland annat vaccinationsbussar där det inte krävs någon tidsbokning.

– Dessa kan finnas vid till exempel sfi-utbildningar, Komvux och universitet. Vissa har också använt sociala medier som man vet når yngre, säger Emma Spak.

Ytterligare en åtgärd är att man numera kan vaccinera sig i vilken region som helst. Tidigare var det mer noga med att man vaccinerade sig i den region man var folkbokförd, men nu när det finns en större tillgång till vaccin kan man alltså göra det där man befinner sig.

– Det är särskilt viktigt nu när det är många unga som flyttar till nya städer för att studera, säger Emma Spak.

Många regioner arbetar även med uppsökande verksamhet på gymnasieskolor.

Ger detta förändrade sätt resultat?

– Det fungerar men man ska veta att det tar tid att hitta dem som inte är vaccinerade. Bara för att man har en buss på plats så är det inte så att det blir anstormning. Det blir därför mer personalintensivt. Detta uppsökande arbete ska också ske samtidigt som massvaccineringen med den andra dosen fortsätter, och vaccineringen med en tredje dos till vissa riskgrupper börjar, säger Emma Spak.

I de yngsta åldersgrupperna finns det ju också vissa regionala skillnader i vaccinationstäckning, vad beror det på?

– Det beror delvis på att regionerna har haft olika arbetssätt och att man har börjat vid olika tidpunkter.

Inte satsat för mycket

Under sommaren rapporterade flera regioner om många obokade vaccintider. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade igår till Läkemedelsvärlden att detta troligen berodde på semestertider. Något som även Emma Spak framhåller.

– Många valde nog att avvakta under sommaren då man kanske befann sig på en annan ort än där man är folkbokförd. Men så har det ju också varit så att regionerna har släppt en årskull i taget. När man sedan har sett att bokningstrycket har sjunkit har man släppt på nästa grupp.

Har regionerna rent av haft för mycket resurser för att vaccinera?

– Nej det är inte så att man har satsat för mycket. Det har varit viktigt att kunna erbjuda många tider så att det ska vara lätt att vaccinera sig. Men det är kanske så att man har nått en mättnadsgrad nu. De finns fortfarande bokningar, men när man kommer upp i de här nivåerna har ju de som hade ett starkt driv för att vaccinera sig redan gjort det. Det är därför dessa riktade insatser är viktiga för att få en hög och jämn täckning i alla grupper.