Distribueringen av covid-19-vaccin till världens fattigaste länder via det globala vaccinprogrammet Covax har gått långsammare än beräknat. Enligt The Guardian har endast en femtedel av det som utlovats av Astrazenecas vaccin, och som skulle anlända till länderna i maj, hittills levererats.
Vissa länder har inte fått vaccin alls
Det globala vaccinprogrammet Covax ska köpa in och distribuera covid-19-vaccin och fördela dem rättvist över hela världen. Detta ska säkerställa att minst 20 procent av befolkningen i varje land är vaccinerade i slutet av året. Pengarna till att köpa in vaccin kommer från välgörenhetsorganisationer och rikare länder. Men hittills går alltså distribueringen av vaccinen till låg- och medelinkomstländer långsammare än planerat.
Stora länder som Indonesien och Brasilien har fått en tiondel av de doser av Astrazenecas vaccin som de förväntade sig i maj, och länder som Bangladesh Mexiko, Myanmar och Pakistan har än så länge inte fått något vaccin alls genom programmet. Förklaringen till detta uppges bland annat vara USA:s exportförbud av vissa vacciningredienser, och att Indien har valt att minska vaccinexporten på grund av det inhemska utbrottet.
Vissa länder har fått det vaccin som utlovats, men de allra flesta länderna i programmet har hittills fått en tredjedel eller mindre, enligt The Guardian.
Sammantaget hade programmet fram till onsdagen förra veckan levererat cirka 40,2 miljoner av de 187,2 miljoner doser som det hade planerat att distribuera. Denna analys baseras på data från företaget Airfinity samt Unicef och Gavi, två av de organisationer som hjälper till att driva Covax.
Saknas vaccin till andra dos
Bristen leder till stora problem i till exempel Bangladesh.
– Vi har redan gett de första doserna till 5,7 miljoner människor och vi måste ge dem den andra dosen, men vi har ingen tillgång. Hur vaccinerar vi dessa 5,7 miljoner människor?, har en källa som inte vill bli namngiven sagt till Guardian.
Rika nationers regeringar ställde sig bakom Covax men säkrade samtidigt snabbare vaccintillgång för sina egna länder genom att erbjuda tillverkarna bättre betalt, enligt The Guardian.
The Guardian skriver också att Pfizer gick med på att sälja en relativt liten mängd doser till Covax, men att huvuddelen av deras leverans riktades till privata kontrakt. Andra tillverkare som till exempel Moderna har inte försett Covax med något vaccin alls.
Sverige bidrar med två miljarder till Covax
I mitten av april beslutade regeringen att bidra med ytterligare 2,25 miljarder kronor till Covax, utöver de 200 miljoner kronor som tidigare har satsats. Dessa medel kan användas av Covax redan i år, men utbetalningarna kommer att ske över en tioårsperiod.
Regeringen har också beslutat att bidra med 250 miljoner kronor till Vaccinalliansen Gavi för att säkerställa grundläggande vaccination i låg- och medelinkomstländer.
– Med denna satsning visar regeringen kraftfullt sitt engagemang för global hälsa och särskilt tillgång till vacciner mot covid-19. Sverige blir också världens största bidragsgivare till Covax sett per invånare och fjärde största givare totalt. Vi gör detta för att visa solidaritet men också för att bidra till det för alla länder gemensamma målet att få ett slut på pandemin, har Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete, tidigare sagt i ett pressmeddelande.