Konflikten inom Sveriges farmaceuter trappas upp

Konflikten inom Sveriges farmaceuter trappas upp

Inför extra fullmäktige nästa vecka verkar sprickan inom förbundet vara djupare än någonsin.

9 apr 2021, kl 15:40
0

På torsdag nästa vecka, 15 april, ska Sveriges farmaceuter hålla extra fullmäktige. Det digitala mötet ser ut att kunna bli minst lika stormigt som det ordinarie fullmäktige som hölls i september 2020.

Företrädare för förbundets apotekssektion, som har flest medlemmar och röster vid fullmäktige, är nu missnöjda med valberedningens förslag till ny styrelse och för aktivt fram flera motkandidater. Samtidigt yrkar en majoritet av den avgående förbundsstyrelsen att ledamöterna vid extra fullmäktige ska uttala misstroende mot förbundsordförande Sandra Jonsson och kräva att hon ställer sin plats till förfogande.

– Omotiverat och kränkande, säger Karin Gummesson, styrelseledamot och ordförande i förbundets apotekssektion, om detta yrkande, som hon reserverade sig emot.

(Sandra Jonsson var på grund av sjukdom själv inte närvarande vid mötet där den avgående styrelsen beslutade att yrka misstroende mot henne.)

– Drastiskt men nödvändigt, säger den avgående styrelsens andra vice ordförande Inger Näsman om samma beslut.

Åsiktsskillnader och personkonflikter

Sprickan inom förbundet verkar i huvudsak gå mellan dess apotekssektion och de övriga sektionerna. Konflikten grundar sig enligt flera källor i skilda uppfattningar om vilken sorts förbund Sveriges farmaceuter ska vara. Apotekssektionen som förhandlar om kollektivavtal för sina medlemmar på hela den breda apoteksmarknaden vill ha ordentligt fokus på fackliga frågor om bland annat anställningsvillkor och arbetsmiljö. Övriga sektioner vill i varierande grad lägga mer tyngd på professionsutveckling. I dessa sakliga åsiktsskillnader har sedan personliga motsättningar funnit en fruktbar jordmån.

Vid det ordinarie fullmäktigemötet i höstas lyckades apotekssektionen få sin ordförandekandidat Sandra Jonsson vald, trots att valberedningen i stället föreslagit omval av den sittande ordföranden Ulf Janzon som tillhör industrisektionen. Sandra Jonsson nominerades vid sittande möte vilket motståndarna såg som en ”kupp”.

Eftersom övriga kandidater då hoppade av kunde mötet inte välja resten av den nya styrelsen. Sittande styrelse måste därför fortsätta i stället för att avgå, men då under ledning av Sandra Jonsson.

Flera insatta personer som Läkemedelsvärlden talat med på båda sidor i konflikten, vittnar om att samarbetet mellan den nya ordföranden och den kvarsittande styrelsen fungerat mycket dåligt. Det berättas om infekterad stämning och en allt mer upptrappad konflikt.

Infekterat i styrelserummet

Apotekssektionens Karin Gummesson anser att övriga styrelsen helt enkelt inte velat samarbeta med en annan ordförande än den de själva hade velat ha och behandlat henne illa. Styrelseledamöterna bakom misstroendeyrkandet hävdar i stället att Sandra Jonsson inte ”lever upp till vad man kan förvänta sig” av förbundets ordförande. De menar att hennes hantering av ordförandeskapet bidragit till flera negativa händelser inom förbundet. Bland annat att den nya förbundsdirektören och den nya chefsfarmaceuten sade upp sig.

Vad som händer om fullmäktigedelegaterna skulle rösta igenom misstroendeförklaringen är oklart.

– Enligt våra stadgar är det i så fall upp till Sandra Jonsson att bedöma om hon i ett sådant läge kan och vill fortsätta som ordförande. Vi som lägger yrkandet har ingen annan ordförandekandidat på förslag. Men den förste vice ordföranden kan träda in om det behövs i väntan på att en ny ordförande kan väljas på ordinarie fullmäktige i höst, säger Inger Näsman.

Kandidater och motkandidater

På agendan för det extra fullmäktigemötet finns även fler laddade frågor. Det handlar om valen till de olika styrelseposterna. Valberedningen har lagt ett förslag som bland annat innehåller flera välkända läkemedelsprofiler. Men apotekssektionen anser att valberedningen inte förankrat sitt förslag tillräckligt hos samtliga sektioner. Och att den inte heller behandlat de personförslag som apotekssektionen lämnat in på ett seriöst sätt.

– Vi har i god tid lämnat förslag till valberedningen på duktiga och kompetenta personer som vi tillfrågat och som är villiga att ställa upp som kandidater till styrelsen, säger Karin Gummesson.

Inte oväntat har valberedningen en annan bild. Men resultatet har i vart fall blivit att apotekssektionen nu aktivt för fram motkandidater till valberedningens förslag på samtliga de tre posterna i styrelsens presidium – första och andra vice ordförande samt suppleant för den senare. Det är med andra ord i dagsläget högst osäkert hur den nya styrelsen för Sveriges farmaceuter kommer att se ut.

Vill se över stadgarna

Ytterligare en kontroversiell fråga som ska upp på mötet är ett förslag om revidering av stadgarna. Upprinnelsen till förslaget är händelserna vid fullmäktige i september där apotekssektionen fick helt avgörande inflytande tack vare sin storlek.

De som föreslagit stadgerevidering, vill att en arbetsgrupp utreder alternativa modeller för att fördela antalet mandat och röster vid fullmäktige. Förslaget utarbetades av en arbetsgrupp inom styrelsen med Marianne Andersson, Lisa Ekstrand och Karin Gummesson.

– Vi håller med om att stadgarna behöver ses över och att den nuvarande modellen inte är så bra, säger Karin Gummesson.

– Men det är viktigt att det blir en grundlig analys och ett genomarbetat förslag till stadgeändringar. Därför bör det inte hastas fram till kommande ordinarie fullmäktige.

Hoppas på nystart

Båda sidor i konflikten beklagar situationen och talar om hur viktigt det är att laga sprickan i förbundet.

– Jag hoppas på ett konstruktivt fullmäktige där ledamöterna röstar på det som är bäst för förbundet så att vi kan börja jobba med våra sakfrågor igen, säger Karin Gummesson.

– Jag hoppas att vi ska kunna få en nystart med de kompetenta personer som har föreslagits av valberedningen och representerar alla sektioner, säger Inger Näsman.