Sedan 1980-talet har behandlingen för hjärtinfarktpatienter förbättrats och dödligheten har minskat. Men den senaste tiden har den trenden planat ut och många personer drabbas fortfarande av hjärtinfarkt. För att fortsätta att minska antalet sjukdomsfall behövs fler behandlingsmetoder.
I en ny studie, som har publicerats i Science translational medicine, har forskare upptäckt att det kroppsegna proteinet placental tillväxtfaktor kan bidra till att reparera skador på kärlväggen. Det minskar därmed risken för att plack brister och ger upphov till infarkt.
– Trots att det finns många bra behandlingar är hjärt- och kärlsjukdomar fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. För att vi ska komma längre och minska risken ytterligare måste vi hitta nya bra behandlingar som vi kan kombinera med de som redan finns, säger Jan Nilsson, professor i kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet och ansvarig för studien.
Följt upp patienter som drabbats av hjärtinfarkt
I studien har forskarna gjort uppföljningar av 4 742 personer under 20 års tid. Forskarna har analyserat blodprov och kontrollerat Socialstyrelsens nationella register över personer som har drabbats av hjärtinfarkt och stroke.
– Vid riskfaktorer för hjärtinfarkt blir kärlväggen stressad. I vår studie visade det sig att de individer som hade en god nivå att frisätta tillväxtfaktorn själva vid stress hade en lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt.
– Det här stöds också av en annan studie där vi fann att individer med genvarianter kopplade till högre nivåer av placental tillväxtfaktorn i blodet har lägre risk för hjärtinfarkt, säger Jan Nilsson.
Kan leda till nya läkemedel
I dag behandlar man främst riskfaktorer som till exempel högt kolesterol eller högt blodtryck för att minska risken för hjärtinfarkt. Det behöver man fortsätta med som tidigare, enligt Jan Nilsson.
– Det är inte så enkelt att människor kan leva osunt och bara ta ett läkemedel för att inte få hjärtinfarkt. Det finns individer som får de bästa behandlingarna som finns, men ändå löper en stor risk för att drabbas av hjärtinfarkt.
För dem är denna upptäckt viktig, enligt Jan Nilsson. Forskningen är fortfarande på ett tidigt stadium, men förhoppningen är att upptäckten kan leda till nya behandlingar för svårare sjukdomsfall där det inte räcker med att enbart behandla riskfaktorer.
– Det behövs betydligt fler studier än så här för ett säkert resultat, men jag tror att denna upptäckt kan ge möjlighet till en helt ny klass av läkemedel för dem som inte får tillräckligt skydd av befintliga behandlingar, säger Jan Nilsson.
Forskarna fortsätter nu sina studier och kommer att leta vidare efter fler ämnen i kroppens reparationsprocess som kan hjälpa till i utvecklingen av nya sjukdomsbehandlingar.