Det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V har i en pågående fas III-studie visat sig vara säkert och 91,6 procent effektivt. Enligt studien, som har publicerats i The Lancet, ska vaccinet också fungera bra för alla åldersgrupper.
Inga allvarliga biverkningar av Sputnik V
Resultaten från interimsrapporten för det ryska vaccinet, som också är känt under namnet Gam-covid-vac, är ungefär i samma nivå som de redan EU-godkända vaccinerna från Pfizer och Moderna.
I studien ingår omkring 20 000 deltagare. Inga allvarliga biverkningar, som ansågs vara kopplade till vaccinet, har registrerats och vaccinet har även visat sig vara effektivt för personer över 60 år. Detta till skillnad från vaccinet från Astrazeneca, där läkemedelsmyndigheten EMA har ansett att det saknas data för att avgöra hur effektivt vaccinet är för personer över 55 år.
Det ryska vaccinet har kritiserats för flera saker under utvecklingen, bland annat för vaccineringen att påbörjades innan resultaten från fas III-studien var klara. Det har också funnits kritik mot att vaccintillverkarna inte öppet redovisade testresultaten under processen.
Det första i EU som har slutit avtal om att köpa vaccinet är Ungern, rapporterar Yle. Det ungerska läkemedelsverket har preliminärt godkänt vaccinet trots att det ännu inte är godkänt av EMA. Det är i nödfall tillåtet för en enskild EU-land att godkänna ett vaccin temporärt. Samtliga EU-länder har dock hittills följt EMA och EU-kommissionens beslut.
Bygger på två olika förkylningsvirus
Det ryska vaccinet är ett vektorvaccin som precis som vaccinet från Astrazeneca bygger på förkylningsvirus. En skillnad är dock att Sputnik V innehåller två olika förkylningsvirus som används vid dos ett och dos två. Doserna ska ges med 21 dagars mellanrum. Genom att använda två olika förkylningsvirus förebygger man det potentiella problemet att kroppen blir immun mot själva vektorviruset.