I fredags godkände EU-kommissionen Astrazenecas vaccin för personer över 18 år, efter den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rekommendation. EMA gick dock samtidigt ut med att det behövs mer data om vaccinet för att kunna dra säkra slutsatser om hur stor skyddseffekten är för personer över 55 år.
I de studier som ligger till grund för godkännandet har endast en mindre andel personer över 55 år deltagit.
– Att det saknas tillräckligt med data beror på två komponenter. Dels har det inte rekryterats tillräckligt med äldre personer till studierna, dels var det färre fall av covid-19 i den äldre åldersgruppen jämfört med den yngre, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.
Astrazenecas vaccin godkändes dock även för denna åldersgrupp.
– Vi förväntar oss att det finns en skyddseffekt ändå baserat på den immunrespons som har setts samt erfarenheter från andra vaccin. Bedömningen är att det är en större nytta än risk, säger Charlotta Bergquist.
Fortsatta studier av Astrazenecas vaccin
Astrazeneca genomför för närvarande en fas III-studie av sitt vaccin i USA. Den studien, där fler personer över 55 år deltar, väntas leda till mer information om vaccinets skyddseffekt för äldre. Studiens resultat ska komma senast den sista april.
– Detta kan leda till att man gör en uppdatering eller ändring gällande rekommendationerna av vaccinet, säger Charlotta Bergquist.
Folkhälsomyndigheten arbetar just nu med frågan om hur Astrazenecas vaccin ska användas.
– Vi kommer att återkomma med besked om hur vi rekommenderar att det här vaccinet ska användas i Sverige, så snart vi har tittat på underlagen mer i detalj, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Detta besked kan väntas någon gång under denna vecka, enligt Folkhälsomyndigheten.
Försenade leveranser
Den senaste veckan har en konflikt mellan Astrazeneca och EU pågått angående leveranserna av vaccinet. Astrazeneca gick ut med att företaget inte skulle kunna leverera lika många vaccindoser till EU under det första kvartalet som tidigare utlovat. Detta på grund av produktionsproblem. Enligt de första prognoserna skulle EU-länderna få 60 procent färre doser än vad som först var sagt.
EU, som har betalat cirka 3,3 miljarder kronor i förskott för att säkerställa leveransen av vaccinet, riktade då kritik mot Astrazeneca och beskyllde företaget för att bryta mot sitt vaccinkontrakt.
Astrazeneca har nu dock lovat att utöka antalet doser med nio miljoner. Detta innebär att EU-länderna kommer att få 40 miljoner doser under det första kvartalet, vilket fortfarande är mindre än hälften av de doser som den första överenskommelsen gällde.