I går godkändes Pfizers/Biontechs vaccin av EU-kommissionen. På en pressträff under tisdagen sade socialminister Lena Hallengren att planen är att vaccineringen mot covid-19 ska starta i Sverige den 27 december.
– De som behöver det mest kommer att vaccineras först och därför kommer de första vaccinationerna att ske på äldreboenden runtom i Sverige, sade Lena Hallengren.
Även personer på särskilda boenden, personer med hemtjänst samt personal som arbetar nära dessa grupper kommer att prioriteras.
Första leverans på 10 000 doser
Den första leveransen till Sverige innehåller knappt 10 000 doser vaccin som kommer att fördelas mellan regionerna. De tre största regionerna, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, kommer att få 425 doser och de övriga regionerna kommer att få 200 doser, sade Marie Morell, ordförande i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, på presskonferensen.
– Hälften av doserna kommer att sparas så att man kan garantera och säkerställa att alla som har fått vaccinet också kan få den andra dosen, sade hon.
Enligt Marie Morell är regionerna så förberedda de behöver vara för att inleda vaccinationen.
En andra leverans på 80 000 doser vaccin väntas komma till Sverige under nyårsveckan, och därefter fylls vaccinet på kontinuerligt vecka för vecka. Dessutom förväntas Modernas vaccin bli godkänt för användning den 6 januari.
Viktigt med information
Inför att vaccineringen mot covid-19 börjar rikta sig mot en bredare allmänhet är det viktigt att nå ut med bra information, påpekade Lena Hallengren. Det är också viktigt att motverka missinformation och ryktesspridning.
– Informationen ska vara lättillgänglig. Den ska rikta sig till alla men myndigheterna ska särskilt beakta grupper som ofta vaccinerar sig i lägre utsträckning, sade hon.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som deltog på länk i presskonferensen, sade att förhoppningarna på vaccinet är stora.
– Vi önskar inget hellre än att vi får se början på slutet av den här pandemin, men jag vill samtidigt påminna om att vägen dit är är ganska lång. Det kommer att dröja ännu en tid innan vi kan släppa på de råd och restriktioner som gäller. Men det här är ett viktigt första steg, sade han.
Han berättade också arbetet för att inleda vaccinationen är inne i en mycket intensiv fas och Folkhälsomyndigheten har fyra ansvarsområden under vaccineringen. Dessa är logistik kring planeringen och transporten av vaccinen, prioritering, registrering av vilka som har fått vaccin samt kommunikation till medborgarna.