Läkarförbundet varnar för vad som kommer att hända med den kliniska forskningen om avgifterna för läkemedelsprövningar höjs. Förbundet för fram sin varning i ett remissvar till Socialdepartementet
”Vi är mycket oroade över att höjda avgifter för kliniska studier (oavsett utförare) ens övervägs i ett läge med minskande antal kliniska studier och en pågående pandemi där kliniska prövningar är än viktigare än tidigare”, skriver förbundet.
Läkemedelsverket flaggade för avgiftshöjningar
Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat är en ny EU-gemensam förordning för kliniska läkemedelsprövningar på väg. Den kommer att göra det dyrare för Läkemedelsverket att hantera ansökningarna Det beror bland annat på att IT-stöd och rutiner måste anpassas.
På regeringens uppdrag presenterade Läkemedelsverket i våras därför en ny rapport. Den beskrev hur mycket ansökningsavgifterna för kliniska prövningar måste höjas för att täcka de ökade kostnaderna. Enligt Läkemedelsverket behöver avgifterna höjas från dagens 50 000 kronor till mellan 123 000 och 148 000 kronor för att ge full kostnadstäckning.
Samtidigt varnade myndigheten för negativa konsekvenser för den redan minskande kliniska forskningen i Sverige.
Läkarförbundet vill se anslagsfinansiering
I den varningen instämmer nu Läkarförbundet. Förbundet tar i sitt remissvar samtidigt också upp att Läkemedelsverket sedan mars 2019 tar ut ansökningsavgifter även från icke kommersiella aktörer. Detta gör att exempelvis akademiska forskare som tidigare sluppit avgift nu måste betala de 50 000 kronorna.
Där har nu ett första rättsfall blivit avgjort i högsta instans. Högsta förvaltningsdomstolen gav inte prövningstillstånd utan lät kammarrättens dom stå fast. Den kan sammanfattningsvis sägas innebära bakläxa för Läkemedelsverket. Icke kommersiella forskare som gör kliniska prövningar som är viktiga för vården eller forskningen ska inte betala full avgift till Läkemedelsverket, ansåg domstolen.
Läkarförbundet menar att regeringen bör ta hänsyn även till denna nya rättsliga bedömning när förslaget om höjda prövningsavgifter behandlas. ”Vi föreslår därför att Läkemedelsverkets verksamhet för kliniska prövningar anslagsfinansieras”, skriver Läkarförbundet.