Under pandemin kommer alla i Sverige att kunna få covid-19-vaccin kostnadsfritt. Det var en av de nyheter regeringen presenterade vid en presskonferens om vaccinläget på fredagsmorgonen.
Statsminister Stefan Löfven sade också att staten kommer att ta ett stort ansvar för vaccin- och vaccinationskostnader. Dock hade han inga detaljer om kostnadsfördelningen mellan staten och regionerna utan sade att regeringen återkommer med ytterligare besked. I vart fall avsätter nu regeringen ytterligare 300 miljoner kronor som ett stöd till regionernas förberedelser för covid-19-vaccineringen.
Köper även Modernas covid-19-vaccin
En annan svensk vaccinnyhet var att Sverige nu anslutit sig till ett femte av de sex EU-gemensamma förköpsavtalen om covid-19-vaccin. Denna gång gäller det företagets Modernas mRNA-vaccin som i fas III-studierna visat en 95-procentig skyddseffekt.
Genom att delta i EU-avtalet får Sverige tillgång till cirka 1,8 miljoner doser av Modernas vaccin.
Sverige är sedan tidigare med i EU-gemensamma avtal om vaccin från Astrazeneca, Janssen pharmaceutica (dotterföretag till Johnson & Johnson), Pfizer/Biontech och Curevac.
Köpeavtalen gäller under förutsättning att vaccinerna blir godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Den brittiska läkemedelsmyndigheten godkände redan i onsdags Pfizer/Biontechs vaccin, men EMA anser att det behövs ytterligare några veckor för att granska data. Preliminärt räknar EMA med att besluta om godkännande för Pfizer/Biontechs vaccin 29 december, för Modernas vaccin i början av januari och för Astrazenecas i slutet av januari.
Vaccinerar de mest utsatta först
Folkhälsomyndigheten lade vid presskonferensen fram en preciserad tidplan för den svenska vaccineringen med covid-19-vaccin. Generaldirektör Johan Carlson förklarade att vaccinationerna startar så snart Sverige fått tillräckligt många doser. Förhoppningen är att vara i gång i januari.
De regionerna ska prioritera i en första omgång är äldre på särskilda boenden (82 000 personer), äldre som bor hemma med hemtjänst (150 000), personal i äldreomsorgen som jobbar nära dessa äldre (220 000) samt vuxna anhöriga som bor tillsammans med en äldre som har hemtjänst (120 000).
– Det handlar om att först skydda de allra mest utsatta, de som löper den största risken för allvarlig sjukdom och för att dö av covid-19, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Leveranserna styr takten
När dessa omkring 600 000 mest utsatta fått covid-19-vaccin är det i nästa steg dags för övriga prioriterade grupper. Det handlar om övrig vård- och omsorgspersonal, övriga över 70 år samt personer i alla åldrar med en sjukdom som gör dem extra sårbara för coronaviruset.
Först när även de blivit vaccinerade ska kostnadsfritt covid-19-vaccin erbjudas till dem mellan 19 och 69 år utanför prioriterade grupper.
– Hur snabbt vaccineringen går beror först och främst på i vilken takt vi får doserna. Gissningsvis kommer inte hela befolkningen ha hunnit erbjudas vaccin före sommaren, sade Johan Carlson.
– Men vi tuffar på så snabbt det går.