Världshälsoorganisationen WHO kom på tisdagen med sin månatliga sammanställning av potentiella vaccin mot covid-19. Just nu pågår kliniska prövningar av 47 vaccinkandidater, varav tio är i fas III. Dessutom finns 155 vaccin som befinner sig i en preklinisk fas.
Tio vaccin mot covid-19 i fas III
Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astrazeneca utvecklar i samarbete med Oxford University vaccinet AZD1222 som är ett vaccin som bygger på ett försvagat förkylningsvirus från shimpanser. Vaccinet ska få kroppens egna celler att börja producera ett virusprotein, som i sin tur ska få immunförsvaret att börja producera antikroppar och aktivera T-celler mot proteinet. Detta är ett av de två vaccin som granskas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
Det tyska företaget Biontech i samarbete med amerikanska Pfizer har också en vaccinkandidat som befinner sig i fas III. Detta vaccin består av genetiskt material, mRNA, som kodar för ett ytprotein (spikeprotein) på det nya coronaviruset sars-cov-2. Detta vaccin bygger på att kroppens celler ska börja producera ytprotein, och sedan utveckla antikroppar och T-celler som riktar sig specifikt mot detta protein. Det här vaccinet granskas också av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
Läkemedelsföretaget Modernas vaccin, som också befinner sig i fas III, är ett mrna-vaccin som bygger på att man sprutar in genetiskt material från coronaviruset i kroppen. När detta tar sig in i cellerna börjar de tillverka virusproteiner som immunförsvaret då ska producera antikroppar mot.
Janssens vaccinkandidat är ett så kallat vektorvaccin. Företaget har tidigare använt samma teknologi i sitt EU-godkända ebolavaccin och använder den även i vaccinkandidater mot bland annat hiv och zikavirus. Företagets studier stoppades tillfälligt då en försöksperson blivit sjuk, men startades strax därefter igen.
Fyra kinesiska företag har också vaccinkandidater som befinner sig i fas III, däribland Sinovac som utvecklar ett vaccin som är baserat på avdödat virus.
Ytterligare två vaccinkandidater som befinner sig i fas III utvecklas av företagen Gamaleya Research Institute och Novavax.
EU:s avtal om vaccin
EU-kommissionen har hittills slutit avtal med tre av vaccinutvecklarna.
Det första gjordes i augusti med Astrazeneca. Avtalet innebär att EU kommer att köpa in 300 miljoner doser av läkemedelsföretaget vaccin när det är godkänt. Enligt avtalet får alla länder som deltar tillgång till sin andel av totalt 300 miljoner doser vaccin utifrån sin folkmängd. För Sveriges del handlar det om ungefär sex miljoner doser. Därutöver har EU möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser, vilket motsvarar cirka två miljoner doser för Sverige.
EU:s andra avtal är med Sanofi-Glaxosmithkline och gäller 300 miljoner doser. Denna vaccinkandidat befinner sig i nuläget i fas II.
Det tredje avtalet slöt EU med Janssen i början av oktober. Detta innebär att företaget ska leverera 200 miljoner vaccindoser till EU:s medlemsländer efter att vaccinet blivit godkänt. Därefter finns möjlighet att löpa in ytterligare 200 miljoner doser.
Avtal är också på gång med vaccinutvecklarna Curevac, Biontech och Moderna.