Det svenska barnvaccinationsprogrammet håller ställningarna mot coronapandemin. Det visar en analys som Folkhälsomyndigheten redovisar till regeringen.
Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterat att covid-19-pandemin har påverkat vaccinationsprogram i många länder och att flera miljoner barn riskerar att bli ovaccinerade. WHO rekommenderar därför att länder ska prioritera att hålla i gång de nationella vaccinationsprogrammen under pandemin.
Avbrott i vaccineringen skulle snabbt kunna leda till en ökning av allvarliga infektionssjukdomar och belasta en coronaansträngd sjukvård ytterligare.
I sin analys har Folkhälsomyndigheten använt de vaccinationer som barnhälsovård och elevhälsa har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Analysen visar att det svenska barnvaccinationsprogrammet har fortsatt att fungera, enligt Folkhälsomyndigheten är detta främst tack vare ”utomordentligt arbete” av barnhälsovården och elevhälsan.
Myndigheten har jämfört andelen vaccinerade med olika vacciner i år och tidigare år. Ett exempel är vaccin mot rotavirusinfektion som erbjuds barn vid sex veckors och tre månaders ålder. Analysen visar att andelen vaccinerade barn i mars-maj i år var lika hög som andelen i december-februari, före pandemin.
Ett annat exempel är vaccin mässling, påssjuka och röda hund, mpr-vaccin. Första dosen av detta vaccin ges vid 18 månaders ålder. Analysen visar att lika många barn födda 2018 blev vaccinerade med mpr-vaccin under januari-augusti 2020 som barn födda 2017 blev under samma period förra året.
Samma stabila läge syns även för andra vaccinationer.
Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta undersöka vaccinationsprogrammets hållbarhet under pandemin närmare, genom en studie av barnhälsovården. Myndigheten kommer att följa vaccinationstäckningen och analysera vilka resurser som bidrar till att verksamheten kan upprätthållas.