”Vi ska inte bli apoteksanställdas förbund”
Sandra Jonsson, förbundsordförande, Sveriges farmaceuter.

”Vi ska inte bli apoteksanställdas förbund”

Sandra Jonsson, ny ordförande i Sveriges farmaceuter, hoppas kunna ena förbundet när stormen lagt sig.

1 okt 2020, kl 16:15
0

Annons

I fredags blev Sandra Jonsson, som Läkemedelsvärlden rapporterade, vald till ny förbundsordförande i Sveriges farmaceuter vid ett dramatiskt fullmäktigemöte. När Läkemedelsvärlden får en intervju med henne fem dagar senare har hon viss förståelse för att kritikerna ogillar sättet hon blev vald på. Men hon hoppas snart kunna övertyga dem om att hon vill ha sammanhållning, inte splittring, och att hon kommer att satsa på förbundets samtliga verksamhetsområden.

– Det är bra att jag blev vald, men det känns inte som en seger. Det har varit en tuff process och många kanske behöver pausa i några dagar. Men sedan hoppas jag att vi kan börja prata med varandra och komma vidare, säger hon.

När det blev dags för styrelsevalen vid fullmäktigemötet hade valberedningen föreslagit omval av den sittande förbundsordföranden Ulf Janzon, med yrkesmässiga rötter på industrisidan. Men ordföranden för apotekssektionen, förbundets största sektion, föreslog oväntat Sandra Jonsson från den egna sektionen som motkandidat till Ulf Janzon.

Sandra Jonsson blev sedan vald vid en sluten omröstning.

Vill få ihop helheten

Kritikerna talade om en kupp och ansåg att apotekssektionen på ett osnyggt sätt utnyttjat sin majoritet i fullmäktige. De fruktade att förbundets verksamhet framöver helt kommer att domineras av fackliga apoteksfrågor. Detta skulle då, menade de, ge minskat utrymme för professionsutveckling och för de två mindre sektionerna, industri- respektive offentligsektionen.

– Jag förstår att det kan uppfattas som att det är det vi vill. Men så är det inte. Vi vill inte ha ett ”apoteksanställdas förbund”. Jag vill som förbundsordförande jobba för alla sektioner och kommer att gå in för att få ihop helheten mer, säger Sandra Jonsson.

Precis som apotekssektionens ordförande Karin Gummesson, menar Sandra Jonsson att deras agerande vid fullmäktige grundades i att de inte såg något bättre alternativ.

– Vi i apotekssektionen tycker att vi har fått kämpa både mot arbetsgivarna och i vår egen styrelse när det gäller viktiga frågor om bland annat arbetsvillkoren på apoteken, säger hon.

– Under våren hade vi så fullt upp med avtalsrörelsen, lokala förhandlingar och krisavtal samtidigt som många var sjuka och vi hade för låg bemanning på apoteken. Alla var helt utarbetade och vi klarade inte då att ta en diskussion då om hur det fungerade i styrelsen. När jag sedan blev tillfrågad om att ställa upp som ordförandekandidat var det redan för sent att nominera till valberedningen.

Men kunde ni ändå inte ha varit mer öppna om era planer inför fullmäktigemötet?

– Nu efteråt har jag insett att vi borde ha informerat valberedningen i förväg. Men i övrigt vet jag inte om något som hade varit bättre att göra annorlunda. Vi diskuterade mycket och det var inga lätta beslut, säger Sandra Jonsson.

Första styrelsemötet inom kort

En nyvald ordförande kan normalt direkt börja forma styrelsearbetet tillsammans med övriga valda i styrelsen. Men för Sandra Jonsson kommer det att dröja ett tag innan hon vet vilka som ingår i den nya styrelsen tillsammans med henne. Efter det stormiga ordförandevalet sköts övriga val upp till ett extra fullmäktige och datumet för det är ännu inte satt. Tills vidare får den tidigare styrelsen arbeta vidare och Sandra Jonsson planerar ett styrelsemöte med den inom kort.

Hon framhåller också att det är viktigt att det extra fullmäktige hålls så snart som möjligt för att få fram en ny styrelse som kan driva verksamheten vidare.

Sandra Jonsson är apotekare vid sjukhusapoteket på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hon är utbildad molekylärbiolog och har sedan byggt på först till receptarie och sedan till apotekare. Hon har varit medlem i Sveriges farmaceuter i 15 år och blev regionsamordnare för sju år sedan, ett uppdrag som främst handlade om att arrangera föreläsningar och andra aktiviteter kring professionsutveckling.

Mer fackligt intresserad blev hon när hon började arbeta på öppenvårdsapotek och de senaste två åren har hon fokuserat på fackliga frågor.

– Men som förbundsordförande kommer jag att engagera mig i både professionsfrågor och fackliga frågor, understryker hon.

Tar tjänstledigt från apoteksgolvet

Samtidigt framhåller hon att fackligt arbete för bland annat mer tid till kompetensutveckling på apoteken är viktigt för farmaceuter även inom övriga sektorer.

– Om det inte avsätts tid för kompetensutveckling, har inte apoteksfarmaceuter bästa förutsättningar att utföra sitt jobb. Och om allt fler farmaceuter inte vill jobba på apotek utan söker sig till andra sektorer så kommer det även att försämra löneutvecklingen för offentliganställda och inom industrin. Allt hänger ihop.

För att hinna med det nya uppdraget som förbundsordförande kommer Sandra Jonsson från årsskiftet att vara tjänstledig från apoteksjobbet. Hon kommer att kombinera arbetet för Sveriges farmaceuter med en del lokalt fackligt arbete i akademikerföreningen inom Apoteket AB. Exakt hur stor del av sin arbetstid som hon ska planera in för jobbet som förbundsordförande vet hon ännu inte. Samma sak gäller resandet till Stockholm där förbundet har sitt kansli.

– Med tanke på pandemin kanske det inte blir så mycket resande i början utan mer digitala möten. Men jag kommer att resa ned regelbundet. Hur ofta är en av de saker som jag nu måste diskutera med personalen på kansliet för att höra vad som är bäst för verksamheten.