Läkemedelsföretaget Astrazenecas vd Pascal Soriot bedömer att det fortfarande finns chans att få bolagets kandidatvaccin mot covid-19 klart för godkännande i år. Det skriver Endpoint news som refererar uttalanden från Pascal Soriot vid en digital mediakonferens.
Säkerhetsgranskning påbörjad
Astrazenecas kandidatvaccin AZD1222 är ett av de experimentella covid-19-vaccin i världen som kommit längst i utvecklingsprocessen. Bolaget har tidigare också meddelat att vaccinet kan komma att bli godkänt redan i år.
Men häromdagen blev det, som Läkemedelsvärlden rapporterade, känt att en eventuell allvarlig biverkning upptäckts hos en testperson som fått Astrazenecas vaccin i fas III-studien i Storbritannien. En kvinna vårdades på sjukhus med misstänkt transversell myelit, en ovanlig och allvarlig nervinflammation. Bolaget stoppade därför all vidare vaccinering med AZD1222 i väntan på att studiens oberoende expertkommitté ska undersöka om sjukdomsfallet har något med vaccinet att göra.
Trots denna försening är Astrazenecas vd optimistisk om möjligheten till ett snabbt godkännande.
– Om säkerhetskommitténs granskning tillåter oss att återstarta studien tror jag fortfarande att vi har möjlighet att få fram tillräckligt med data för att ansöka om godkännande före slutet av året. Efter detta beror det förstås på hur snabbt läkemedelsmyndigheten granskar och godkänner, sade han vid konferensen.
– Så vi kan fortfarande ha ett vaccin i slutet av detta år eller i början av nästa. Ur tillverkningssynpunkt är vi redo.
Ett tidigare stopp blev känt
Även Financial Times skriver att bolaget hoppas på en kort testpaus. Enligt Financial Times räknar Astrazeneca med att testerna kan komma i gång i gen redan nästa vecka.
AZD1222 var det första coronavaccin som EU skrev avtal om. EU-avtalet med Astrazeneca innebär för Sveriges del en garanti om minst sex miljoner doser av vaccinet om det blir godkänt.
Bolaget utvecklar vaccinet i samarbete med forskare vid Oxford university. AZD1222 bygger på ett försvagat förkylningsvirus (adenovirus) från schimpanser. Forskarna har modifierat det genom att tillsätta genetiskt material från det nya coronaviruset sars-cov-2. De har tillsatt det så kallade spikeproteinet som sticker ut från coronaviruset. Vaccinet ska därigenom få kroppens egna celler att börja producera mängder av spikeprotein. Detta ska i sin tur få immunförsvaret att börja tillverka antikroppar och aktivera T-celler mot spikeproteinet.
Efter nyheten i veckan om sjukdomsfallet och testpausen blev det även känt att Astrazenecas vaccinstudie gjort ett tillfälligt säkerhetsstopp en gång tidigare. Det var i juli och gällde ett fall av ms, som säkerhetskommittén efter granskning fastställde inte hade samband med vaccinet.