Covid-19-vaccin först till riskgrupper och vården

Covid-19-vaccin först till riskgrupper och vården

Äldre, andra riskgrupper samt vårdpersonal ska prioriteras vid en kommande covid-19-vaccinering.

31 aug 2020, kl 15:43
0

Annons
Richard Bergström

Richard Bergström.
Foto: Efpia.

Johan Carlson

Johan Carlson.

Covid-19-vaccin bör först ges till personer som är 70 år och äldre, personer som riskerar allvarlig covid-19 på grund av underliggande sjukdomar samt vård- och omsorgspersonal. Det sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens på måndagen.

Det var socialminister Lena Hallengren som bjöd in till presskonferens. Detta med anledning av två delrapporter som lämnades till regeringen under måndagen. Både Folkhälsomyndigheten och den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström delredovisade pågående uppdrag.

Prioriteringar för covid-19-vaccin

Folkhälsomyndighetens uppdrag är bland annat att göra en plan för hur vaccineringen ska gå till i Sverige.

– Än så länge målar vi med rätt så breda penseldrag. Detaljerna i en sådan plan kommer att bero mycket på vilken typ av vacciner vi får och i vilken ordning de levereras, sade Johan Carlson.

Men med den reservationen slog han ändå fast att de tre prioriterade grupperna är äldre, andra riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal.

– Vård- och omsorgspersonal bör prioriteras inte i första hand för att de själva riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 utan för att vi vill skapa ett extra skydd kring dem de vårdar, sade Johan Carlson.

Han menade också att det i nuläget inte är aktuellt att planera för en bred covid-19-vaccinering av barn:

– Barn under 18 år utan underliggande sjukdomar har inte behov av vaccin mot covid-19.

Johan Carlson betonade även flera gånger att vacciner är är bra verktyg för att hantera pandemin, men inte en slutgiltig lösning.

– Det gäller att förstå att vi måste ligga kvar med andra åtgärder för att förebygga smitta under överskådlig framtid. Vi kan inte räkna med att det här är över till nästa sommar, sade han.

Förhandlar EU-gemensamt

Den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström redogjorde för läget i jakten på covid-19-vaccin till vårt land. Han räknar med att vaccinering mot covid-19 ska kunna börja under det första kvartalet 2021.

Sverige leder tillsammans med sex andra medlemsländer EU:s förhandlingar med olika vaccinföretag för att säkra covid-19-vaccin till EU.

– Vår strategi bygger på två principer. Dels att få in vacciner så tidigt som möjligt. Och dels att försöka helgardera genom att få in vacciner baserade på olika teknologier eller plattformar, sade Richard Bergström.

Inget vaccin är som bekant ännu godkänt, men åtta månader in i pandemin är många vaccinkandidater redan på god väg i forskningsprocessen.

Många företag i förhandlingarna

Som Läkemedelsvärlden rapporterat deltar Sverige i det EU-gemensamma avtalet med Astrazeneca som räknar med att ha sitt vaccin klart för användning i början av nästa år. Avtalet innebär minst sex miljoner vaccindoser för Sveriges del. De tre prioriterade grupperna i befolkningen utgör tillsammans cirka 2,6 miljoner personer. Men ingen vet i dag säkert hur många doser per person som kommer att behövas för att ge effektivt covid-19-skydd eller hur bra vaccinet fungerar för till exempel äldre.

EU för, berättade Richard Bergström, även långt gångna förhandlingar med fyra andra vaccinutvecklare. Dessa är Janssen, Sanofi, Curevac och Moderna.

– Dessutom för vi aktiva förhandlingar med ytterligare sex företag, sade han.

Richard Bergström uppskattade att EU kan komma att ha tillgång till omkring 500 miljoner doser med covid-19-vaccin under det första halvåret nästa år. Och ytterligare minst en miljard doser under halvåret därpå.

– Det bygger på att alla vacciner som är under utveckling och som vi förhandlar om visar sig fungera. I så fall har vi köpt för mycket, förklarade han.

– Men det är i så fall ett lyxproblem som ger möjlighet att dela med oss till länder i andra delar av världen.