Läkemedlet ibuprofen har de senaste dagarna hamnat i coronarapporteringens nyhetsfokus. Detta efter varningar från Frankrikes hälsodepartement om att ibuprofen och andra ickesteroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan förvärra infektionen hos patienter med covid-19.
Det franska hälsodepartementet skriver att fall av sådan försämring har rapporterats och rekommenderar personer med luftvägsinfektion och feber att undvika NSAID och enbart använda paracetamol. Nyhetsflödet tog extra fart när den franska hälsoministern Olivier Véran i helgen twittrade om saken. Och senare gick även den schweiziska hälsomyndigheten på samma linje.
Inget stöd för försämring
Men läkemedelsmyndigheterna i många andra länder, inklusive Sverige, delar inte den franska uppfattningen.
– Tillgängliga vetenskapliga data ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter på själva sjukdomsförloppet vid covid-19 infektion av ibuprofen – eller något annat värk- och febernedsättande läkemedel.
Det säger Läkemedelsverkets Ulla Wändel Liminga som är Sveriges representant i den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté prac.
Läkemedelsverket har nu gått ut med egen information i ämnet på sin webbplats. Där trycker myndigheten i stället på att både NSAID och paracetamol genom sin febernedsättande effekt kan dölja tecken på försämring av en infektion, till exempel covid-19.
Den som använder sådana läkemedel behöver därför vara extra uppmärksam på hur infektionen utvecklar sig. Det är, framhåller Läkemedelsverket, lika nödvändigt att hålla sig hemma även om febern och sjukdomskänslan tillfälligt minskar.
– Det är verkligen viktigt att tänka på att man fortfarande kan smitta andra även om man tillfälligt känner sig lite bättre när febern dämpas, säger Ulla Wändel Liminga.
– Om man har symtom på en övre luftvägsinfektion ska man stanna hemma och därmed minimera risken för smittspridning även om febern sjunker efter behandling med NSAID-läkemedel eller paracetamol.
Utredning pågår
Ulla Wändel Liminga berättar också att det sedan länge kan finnas vissa skillnader i synen på ibuprofen mellan olika länder. Franska rekommendationer har även tidigare avrått från detta läkemedel vid allvarliga infektioner, medan andra länder inte sett några vetenskapliga skäl att göra detta.
På franskt initiativ arbetar nu experterna i Emas säkerhetskommitté prac också sedan maj 2019 med en säkerhetsutredning om ibuprofen. Den handlar dock inte om covid-19 utan om huruvida ibuprofen skulle kunna förvärra allvarliga bakterieinfektioner.
Prac har bland annat begärt in relevanta data från läkemedelstillverkarna och går igenom det vetenskapliga kunskapsläget. Dessutom undersöker kommittén vilka skillnader som finns mellan olika EU-länders produktinformation om läkemedel med ibuprofen.
– Eftersom det handlar om äldre läkemedel är produktinformationen inte fullt ut harmoniserad inom EU. Vi värderar kunskapsläget och ska försöka komma fram till en gemensam europeiska syn. Vi hoppas gå i mål med detta till sommaren.
I sin senaste information framhåller Läkemedelsverket samtidigt att det kan finnas andra skäl att undvika NSAID till äldre personer och särskilt de med vissa kroniska sjukdomar. Det handlar, förklarar Ulla Wändel Liminga, bland annat om en ökad risk för magblödningar och hjärt-kärlbiverkningar.
– Man bör vara extra försiktig med äldre sköra personer och noga följa rekommendationerna i produktinformationen.