Första vaccinstudien snart igång
Coronavirus. Foto: Centre for disease control, CDC. Alissa Eckert, Dan Higgins.

Första vaccinstudien snart igång

I april inleds den första kliniska prövningen med vaccinkandidaten mRNA-1273 mot det nya coronaviruset på 45 friska försökspersoner i USA.

5 mar 2020, kl 11:58
0

Annons

Trycket på att få fram ett förebyggande vaccin mot det nya coronaviruset sars-cov-2 är stort. På rekordtid har nu det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna Therapeutics ihop med forskare från den amerikanska hälsomyndigheten, NIH, tagit fram vaccinkandidaten mRNA-1273 som ska börja testas kliniskt i USA i april.

I fas I-studien ska 45 friska personer, både män och kvinnor i åldern 18-55 år ingå, framgår av Clinicaltrials.gov. Syftet med studien är att studera säkerhet och immunsvar vid olika koncentration av vaccinkandidaten. Försökspersonerna kommer därför att delas in i tre grupper med 15 försökspersoner i varje. Ena gruppen ska få 25 mikrogram av mRNA-1273, den andra 100 mikrogram och den tredje 250 mikrogram.

Två doser av vaccinkandidaten

Samtliga försökspersoner får två doser av vaccinkandidaten, en på dag ett och en på dag 29, injicerade i deltamuskeln, det vill säga skelettmuskeln som omger axeln. Studiedeltagarna ska sedan följas i ett år efter den sista injektionen.

Vaccinkandidaten mRNA-1273 är ett så kallat RNA-vaccin, som Läkemedelsvärlden berättat om tidigare. Den här typen av vaccin, som baseras på genteknik, bedöms av många forskare som nästa steg inom vaccinutveckling. Med hjälp av budbärar-RNA (mRNA) som ges genom en intramuskulär injektion, och som kodar för ett önskvärt protein, producerar kroppen själv det antigen man vill skapa ett immunsvar mot.

Rekordsnabb utveckling

Den nu aktuella coronavaccin-kandidaten kodar för en perfusionsstabiliserad form av det nya coronavirusets så kallade spike-protein. Spike-protein är de delar som sticker ut från viruset och som fäster vid och infekterar värdens celler. Även vid utbrotten av sars och mers, som är andra typer av coronavirus, studerades spike-proteinet som ett tänkbart mål för en vaccinkandidat.

Tack vare dessa tidigare studier gick utvecklingen av mRNA-1273 rekordsnabbt. Enligt Moderna tog det 42 dagar efter att det nya cornavirusets DNA kartlagts tills man hade sin vaccinkandidat. Detta kan jämföras med utvecklingen av ett vaccin mot sars, där det tog 20 månader innan de första kliniska studierna inleddes.

Den kliniska prövningen med mRNA-1273 uppges enligt Clinicaltrials.gov vara klar i juni nästa år. När resultat är att vänta framgår dock inte.