”Kosmetika får inte injiceras som läkemedel”

”Kosmetika får inte injiceras som läkemedel”

Läkemedelsverket varnar för att skönhetskliniker felaktigt injicerar kosmetiska produkter.

10 okt 2019, kl 11:25
0

Annons

Läkemedelsverket har gått ut med en varning för felaktig marknadsföring och användning av de två kosmetiska produkterna Aqualyx och Celluform/Celluform+. Myndigheten konstaterar att skönhetskliniker använder dem som injektionsmedel, för att minska fettansamlingar under huden.

En googlesökning visar att Läkemedelsverkets iakttagelse stämmer. Mängder av kliniker gör reklam för att de kan hjälpa kunden att bli av med dubbelhakor, ridbyxlår och andra eventuellt oönskade ansamlingar av underhudsfett. Detta genom att injicera någon av de två produkterna, som i flera annonser sägs vara ”godkända av Läkemedelsverket”.

Den formuleringen skulle kunna ge intrycket att myndigheten har granskat produkterna, på liknande sätt som sker med läkemedel och medicinteknik. Men så är det inte. De två produkterna är satta på marknaden som kosmetiska produkter och sådana kan anmälas till kosmetikaregister i EU eller hos Läkemedelsverket, men de genomgår ingen förhandsgranskning.

Kosmetika får, framhåller Läkemedelsverket, bara användas utanpå huden eftersom deras säkerhet och sterilitet inte har kontrollerats på det sätt som krävs för injektionspreparat.

– Kosmetiska produkter ska inte injiceras i kroppen. Det är bara godkända läkemedel och medicintekniska produkter som ska användas vid injektioner på skönhetskliniker, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Vi vet inte heller i dag vilka eventuella biverkningar eller framtida påverkan dessa produkter har på kroppen.

Läkemedelsverket har tidigare i år fattat beslut om försäljningsförbud i ett liknande ärende som gällde två andra produkter. Läkemedelsverket vill nu uppmana skönhetsbranschen att noggrannare kontrollera de injektionspreparat som köps in för fettbehandling och bara välja godkända läkemedel eller medicintekniska produkter.

Läkemedelsverket känner inte till om konsumenter har skadats efter att ha behandlats med produkterna, men uppmanar den som eventuellt fått hälsoproblem efter sådan behandling att anmäla händelsen till Läkemedelsverket och söka hjälp i hälso- och sjukvården.