Att utveckla nya antibiotika är varken lätt eller särskilt lönsamt. Inom EU-projektet Enable, som leds av Uppsala universitet, har man i dagsläget åtta helt nya antibiotikakandidater i pipeline – varav en snart ska testas i fas I.
Men fler blir det inte. Finansieringen av det sexåriga projektet upphör i början av nästa år och nu har man stängt dörren för att ta in nya antibiotikaprojekt.
– Det är ingen idé att ta in nya projekt nu eftersom vi inte kommer att hinna börja utveckla dem innan finansieringen tar slut, säger Anders Karlén, professor vid Uppsala universitet och en av två koordinatorer för Enable.
I takt med att antibiotikaresistensen ökar växer också behovet av nya antibiotika. Framför allt av helt nya substanser och helst riktade mot gramnegativa bakterier, där multiresistens mot dagens antibiotika är stor. För två år sedan publicerade Världshälsoorganisationen WHO en lista med bakterier mot vilka behovet av nya antibiotika är som störst. Där beskrivs behovet av nya antibiotika mot gramnegativa bakterier som akut.
Syftet med Enable när projektet startade 2014 var att just stödja utvecklingen av potentiella antibiotika mot gramnegativa bakterier, som till exempel E. coli. Inom ramen för Enable har därför forskare inom antibiotikaområdet kunnat få sina projekt utvärderade och – om de verkat lovande – vidareutvecklade.
– Denna utveckling av en substans till fas I-studier är inget som en enskild forskare kan göra på egen hand om man inte lyckas hitta egen finansiering, vilket är väldigt svårt.
– Inom Enable har vi byggt upp en infrastruktur för antibiotikautveckling och kan även ge det ekonomiska och kunskapsmässiga stödet fram till och genom en fas I-studie, säger Anders Karlén.
Men det sexåriga projektet, som är ett samarbete mellan EU och den europeiska läkemedelsindustrin, är snart slut vilket innebär att Enable avvecklas om ingen annan aktör tar över finansieringen.
Här har röster höjts om att den svenska regeringen borde gå in och finansiera åtminstone verksamheten man byggt upp i Uppsala.
– Den skulle kunna bli en stark bas som kan hjälpa till med den tidiga antibiotikautvecklingen i Sverige, säger Anders Karlén.
I reda pengar bedömer Anders Karlén finansieringsbehovet till cirka 10 miljoner kronor per år för att upprätthålla en plattform med den kompetens som krävs för att kunna nå en bit på vägen. Dessutom betonar han att det behövs en stabil finansiering över lång tid.
Socialminister Lena Hallengren säger dock i en intervju med Läkemedelsvärlden att man i nuläget inte har några besked att ge.
– Vi ser ju ett stort värde i detta, men jag har inga besked att ge huruvida vi skulle ta över finansieringen av Enable i dag, säger Lena Hallengren.
Hon hänvisar i stället till forskningspropositionen som kommer nästa år och som nu bereds på utbildningsdepartementet.
– Vi har försäkrat oss om att hälso- och sjukvårdsperspektivet finns med och är ett prioriterat område. Sedan får vi se hur de exakta formerna för det blir.
Kommer antibiotikaresistens att finnas med som ett eget område?
– Jag är osäker på om det är ett uttalat eget område i dag, men om det är det kommer vi inte att ta bort det. Antibiotikaresistens är ett prioriterat område för Sveriges regering, säger Lena Hallengren.
Om den fortsatta finansieringen av Enable uteblir beskriver Anders Karlén situationen som att man är ”tillbaka på ruta ett” igen.
– Det måste finnas grupper som jobbar med detta och om ingen tar vid finansieringen av Enable minskar sannolikheten att få fram nya antibiotika. Särskilt av de mest akuta sorterna.
– Det vore fantastiskt bra och mycket värdefullt för svensk antibiotikaforskning om Enable kan fortsätta i någon form.