Biobank med bröstmjölk ger kunskap om läkemedel

Biobank med bröstmjölk ger kunskap om läkemedel

En biobank med blodprover och insamlad bröstmjölk ska öka kunskapen om läkemedel till gravida och ammande.

5 jun 2019, kl 15:35
0

Uppsala universitet kommer att vara en spindel i nätet i en ny sameuropeisk satsning för att öka kunskapen om läkemedelsbehandling av gravida och ammande kvinnor. Uppsala biobank, som är gemensam för universitetet och Region Uppsala, kommer att lagra insamlad bröstmjölk och blodprover från gravida och ammande i hela Europa som använder olika läkemedel. SciLifelab i Uppsala kommer också att utveckla metoder för att analysera proverna.

Bakgrunden till satsningen är att det i dag till största delen saknas kunskap om hur olika läkemedel påverkar fostret eller det nyfödda barnet om en gravid respektive en ammande kvinna behandlas. Enligt ett pressmeddelande om det nya projektet är det bara omkring fem procent av alla läkemedel som är tillräckligt studerade hos gravida och ammande. På grund av det väljer många kvinnor och läkare att avstå från läkemedelsbehandling för att inte utsätta fostret eller barnet för risker.

– Att plocka bort en medicin för säkerhets skull skyddar fostret men innebär en högre risk för den gravida kvinnan som behöver sin medicin. Att avråda från amning har också en etisk kostnad eftersom man vet att amning är värdefullt både för barnet och mamman, säger i pressmeddelandet professor Mats Hansson, föreståndare för Centrum för forskningsetik och bioetik vid Uppsala universitet och den som kommer att leda den svenska delen av arbetet.

Insamlingen och analyserna av bröstmjölk och blodprover från ammande och gravida ingår i en forskningssatsning som startats av det femåriga projektet Conception, som är ett samarbete mellan EU och läkemedelsindustrin. Under fem år kommer närmare 200 personer från 88 olika organisationer i 22 länder att arbeta tillsammans för att öka evidensen om läkemedelsbehandling vid graviditet och amning.

Projektet finansieras av Innovative Medicines Initiative, IMI, ett samarbete mellan EU:s Horizon 2020-program och EFPIA, den europeiska läkemedelsindustrifederationen.