Hittills har vårdnadshavare automatiskt kunnat se sina tonåringars recept digitalt när de loggat in i apotekens e-handelstjänster på webbsidor eller i appar. De har på så sätt kunnat beställa läkemedel till sin tonåring utan att denna själv behövt logga in.
Men om en vecka stoppas vårdnadshavares digitala direktåtkomst till receptinformation som gäller barn i åldrarna 13-17 år. Det är E-hälsomyndigheten som är ansvarig för denna receptinformation och som kommit fram till att nuvarande hantering strider mot offentlighets- och sekretesslagen.
Enligt e-hälsomyndighetens jurister kräver lagen att det i varje enskilt fall först görs en bedömning av om tonåringens receptinformation kan lämnas ut utan att det skadar tonåringen. Myndigheten har därför meddelat apoteksaktörerna på marknaden att direktåtkomsten för vårdnadshavare till tonåringar tas bort 11 april i samband med planerat underhåll av IT-systemen.
– Unga får nu ett bättre skydd av sin personliga integritet och åldersgränsen för åtkomst till receptinformation via apotekens tjänster läggs närmare de åldersgränser som gäller i hälso- och sjukvården, säger Peter Alvinsson, avdelningschef vid E-hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
E-hälsomyndigheten har tagit fram ett faktablad för vårdnadshavare om den nya sekretesstillämpningen.
De nya bestämmelserna gäller bara e-handeln. Vårdnadshavare kan fortfarande gå till ett apotek och prata med en farmaceut som enligt E-hälsomyndigheten i varje enskilt fall gör en bedömning av vilken läkemedelsinformation om tonåringen som kan lämnas ut.
Företrädare för apoteksbranschen är kritiska mot förändringen och framhåller bland annat att den kommer att försvåra för vårdnadshavare att köpa läkemedel åt sina tonåringar och hjälpa dem att hålla ordning på läkemedelsbehandlingen. E-hälsomyndigheten skriver i pressmeddelandet att myndigheten tillsammans med berörda aktörer kommer att arbeta vidare med frågan hur vårdnadshavare ska kunna e-handla läkemedel åt sina tonåringar samtidigt som tonåringarnas integritet skyddas.