En analys från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, visar att e-handeln nu står för i genomsnitt sju procent av försäljningen av receptbelagda läkemedel i Sverige (2018). Men det finns en stor variation mellan landets 290 kommuner. Boxholm i Östergötland är den kommun där e-handeln står för den största andelen av den receptbelagda försäljningen – 22 procent. I andra änden finns lappländska Arjeplog där andelen är 2,7 procent.
Även när det gäller försäljningen av apoteksvaror i stort står e-handeln för cirka sju procent. Siffran är fortfarande något länge än i den allmänna handeln där ungefär tio procent köps på nätet. Ändå visar, menar TLV, analysen att e-handeln blir en allt viktigare del av handeln med läkemedel vilket på sikt kan komma att minska behovet av att öka antalet fysiska apotek för att skapa tillgänglighet till apoteksservice.
Rapporten visar bland annat att e-handeln har större andel av handeln med apoteksvaror på små orter än på större och att e-handelns andel är större i områden med låg apotekstäthet.
Handelsvaror (inklusive egenvård) står för omkring 45 procent av e-handeln med apoteksvaror. Handelsvarornas andel av försäljningen är till skillnad mot läkemedelsdelen relativt stabil och jämt spridd över kommuner. Det finns inget samband mellan större och mindre orter i andelen handelsvaror.