Trots ökning tas för få helt nya antibiotika fram
Foto: Istock

Trots ökning tas för få helt nya antibiotika fram

De flesta nya antibiotika i pipeline är modifieringar av befintliga läkemedel, konstaterar läkemedelsexperter.

11 feb 2019, kl 16:00
0

Organisationen The infectious diseases society of America, IDSA, har studerat forsknings- och utvecklingsläget för nya antibiotika på USA-marknaden. Studien som publicerats i Clinical infectious diseases är en uppföljning av en kartläggning som gjordes 2013.

Ett positivt resultat i den nya studien är att det finns fler nya antibiotika i pipeline än för fem år sedan. Det finns dock ett stort men. Majoriteten av de nyligen godkända antibiotika och av dem i sena stadier av klinisk utveckling är modifieringar av redan existerande kemiska klasser av antibiotika. Det handlar mycket sällan om helt nya klasser av antibiotika, konstaterar IDSA i studien.

Så även om det ökade antalet antibiotika i pipeline är glädjande, behövs fortfarande en genomgripande förändring av forskningen om och utvecklingen av nya antibiotika, framhåller IDSA. Nuvarande initiativ räcker inte för att åstadkomma verkliga framsteg i arbetet mot antibiotikaresistens. Inte minst är antalet behandlingar mot multiresistenta bakterier i pipeline alltför lågt. Det behövs nya antibakteriella behandlingar med andra verkningsmekanismer och molekylära måltavlor än befintliga antibiotika.

För att uppnå detta behöver, anser IDSA, även stora läkemedelsbolag engagera sig i forskning och utveckling för att få fram nya antibiotikaklasser. I dag är det främst mindre företag som arbetar med sådana projekt, medan de stora bolagen allt mer lämnar antibiotikaområdet. Nyligen annonserade Novartis att företaget upphör med sin antibiotikautveckling, liksom bland andra Pfizer, Astrazeneca, Eli Lilly och Sanofi tidigare gjort.

IDSA diskuterar i studien även vilka nya ekonomiska incitament som behövs för att få läkemedelsbolag att vilja satsa på området och nämner till exempel så kallade marknadsinträdesbelöningar och antibiotikaanpassade finansieringsmodeller där vinsten inte kopplas till försäljningsvolymen. En sådan diskussion förs, som Läkemedelsvärlden rapporterat, i även i bland annat Sverige.