Apotekarsocieteten vill sätta ljus på resistens

Apotekarsocieteten vill sätta ljus på resistens

Resistensutveckling, inte bara mot antibiotika utan även andra läkemedel, är ett problem som behöver fokus.

24 okt 2017, kl 10:27
1

Karin Meyer, vd Apotekarsocieteten.

Det anser Apotekarsocieteten, som nu initierar en kraftsamling mot problemet.

– Det här är ett område där det är naturligt för oss att ta ett helhetsansvar och där vi kan bidra till att göra skillnad, säger Karin Meyer, vd på Apotekarsocieteten. Vi har den unika möjligheten att kunna samla expertis från alla relevanta professioner på neutral mark.

Resistensen mot antibiotika är välkänd men inte desto mindre ett enormt hot mot sjukvården. Patienter som genomgår kirurgi eller cancerbehandlingar är bara några av alla de som är beroende av att det finns effektiva antibiotika.

Men resistensutveckling är ett problem även inom andra områden, till exempel cancerläkemedel, där tumörer utvecklar motståndskraft mot dagens behandlingar. Därför vill nu Apotekarsocieteten i ett långsiktigt arbete sätta ljus på problemet.

– Vi vill uppmärksamma frågan ur ett bredare perspektiv eftersom problematiken med resistensutveckling finns inom flera områden, säger Karin Meyer. Vi vill vara en mötesplats där vetenskapliga frågeställningar kan diskuteras, och åstadkomma en ökad kunskap kring vad som kan göras i det läge vi är i, med befintliga läkemedel.

Arbetet kommer bland annat ske i Platinea, som är en samverkansplattform som samlar aktörer från sjukvården, myndigheter, industri och akademi och som leds av Uppsala Antibiotic center vid Uppsala universitet.

– Här kommer fokus att ligga på vad som behövs för att säkra tillgången till befintliga antibiotika samt hur man på bästa sätt använder dessa, berättar Karin Meyer, och säger också att man planerar ett större internationellt vetenskapligt symposium om antibiotikaresistens under nästa år.

Apotekarsocieteten samverkar även med Vetenskapsrådet och finns med i Nationella Läkemedelsstrategins högnivågrupp. Inom ramen för den kommer ytterligare samarbeten att utvecklas. Satsningen drar igång snart, närmare bestämt på Läkemedelskongressen den 8 november i Stockholm, då föreläsare kommer att tala om just resistensproblematiken. Arbetet kommer att pågå i minst två år.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra. Strategin idag är att hitta nya antibiotika utan resistens, men troligen är det bara en temporär lösning för sedan uppstår resistens igen efter en tid. Att istället försöka hitta läkemedel, som motverkar resistensen verkar bättre för då har vi ju plötsligt många effektiva antibiotika tillgängliga. Sedan är det ju så att bakterier som lever i en antibiotikafri miljö förlorar sin resistens snabbt, men en liten andel bär på resistens. Vissa antibiotika borde kanske tas ur bruk en längre tid för att minska selektionen av denna resistens. Vad gäller att leta efter nya antibiotika kunde man anlita hobbyforskare bland allmänheten som isolerar svampar i miljön och testar om de producerar antibiotika. Man kunde beskriva hur detta går till och vilken utrustning som krävs. Kanske ge dem visst ekonomiskt stöd.