Det franska läkemedelsföretaget Sanofi har tillsammans med amerikanska forskare tagit fram den nya substansen. Läkemedlet är tänkt att både kunna fungera som en långtidsbehandling och ett vaccin, berättar Sanofis vetenskapliga chef Gary Nabel för nyhetsbyrån Reuters.
Till skillnad mot naturliga antikroppar kan laboratorieframställda slå mot multipla mål. Det är en egenskap som är särskilt värdefull i behandling av hiv, som är ett virus som finns i en stor mängd genetiska versioner.
I studien på rhesusapor, som publiceras i tidskriften Science, exponerade forskarna 24 apor för hiv-virus. De som fått en traditionell singelantikropp utvecklade hiv-infektion, medan de som fått den nya substansen med en ”tre-i-en-antikropp” inte gjorde det. Andra experiment har visat att kombinationsantikroppen varit aktiv mot 99 procent av över 200 genetiska versioner av hiv, skriver Reuters.
Före slutet på nästa år hoppas forskarna kunna inleda studier på människa. Ett vaccin mot hiv är något som efterfrågats i decennier. Det är dock en lång och osäker väg kvar innan en godkänd produkt kan finnas på marknaden. Men trespecifika antikroppar öppnar även för nya möjligheter att mer framgångsrikt behandla andra sjukdomar, som andra infektioner, cancer och autoimmuna sjukdomar, skriver forskarna i artikeln i Science.