Akupunktur ökar inte chansen att bli gravid
Foto: Istock

Akupunktur ökar inte chansen att bli gravid

Kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, blir inte lättare gravida med akupunktur, visar studie.

27 jun 2017, kl 16:00
1

Elisabet Stener-Victorin, forskare vid Karolinska institutet. Foto: Mats Rundgren.

Kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, har många omogna äggblåsor på äggstockarna men sällan ägglossning. Syndromet är den vanligaste orsaken till menstruationsrubbning hos kvinnor i fertil ålder. PCOS innebär svårigheter att bli gravid eftersom ägglossningen är oregelbunden. Ofta är testosteronhalten hos dessa kvinnor ovanligt hög.

Fertilitetsbehandling vid PCOS består av läkemedelsbehandling. Men många prövar och efterfrågar även akupunktur, eftersom akupunktur lindrar symtom hos kvinnor med PCOS, som oregelbunden mens och besvärande hårväxt. Men en studie gjord på kinesiska kvinnor, ledd av bland andra forskare vid Karolinska institutet, visar nu att akupunktur inte påverkade graviditetsutfallet alls när det togs som komplement till eller jämfördes med läkemedelsbehandling. Studien publiceras i tidskriften JAMA.

– Resultatet var inte alls enligt vår hypotes, säger Elisabet Stener-Victorin, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet och tidigare gästprofessor vid Heilongjiang University of Chinese Medicine, och en av huvudförfattarna till artikeln. Vi trodde att akupunktur inte skulle vara lika effektivt som läkemedel, men att det skulle vara bättre än den kontroll-akupunktur som en grupp av kvinnorna fick. Men det var ingen skillnad alls, säger hon.

Studien var både dubbelblind, där läkemedlet klomifen jämfördes med placebo, och singelblind, där aktiv akupunktur jämfördes med en ytlig akupunktur med falsk elektrisk stimulering. Studien utfördes vid 27 olika sjukhus i Kina mellan 2012 och 2014, med tio månaders uppföljning fram till oktober 2015.

Syftet var att undersöka effekten av akupunktur som ett alternativ eller tillägg till behandling med klomifen, en läkemedelsbehandling som är effektiv men som ofta ger biverkningar, bland annat i form av överstimulering av äggstockarna och risk för flerbörd (tvillingar).

I studien randomiserades ettusen kvinnor med PCOS, med en snittålder på knappt 28 år, till en av fyra lika stora grupper. Två av grupperna fick aktiv substans av klomifen i kombination med akupunktur, en aktiv behandling där nervsystemet manipulerades med lågfrekvent elektricitet, eller som en ”kontrollbehandling”, där nålarna endast stacks in ytligt och ingen riktig elektricitet gavs. De andra två grupperna fick placebo istället för klomifen, i kombination med den aktiva eller kontrollversionen av akupunkturbehandling.

926 kvinnor slutförde studien. Inget i resultatet tydde på att en kombination av läkemedel och akupunktur gav någon extra effekt på graviditetsutfallet. En signifikant skillnad sågs mellan de som fick klomifen och de som fick placebo, 28,7 procent blev gravida med aktiv substans jämfört med 15,4 procent av de som fick placebo. Men man såg ingen signifikant skillnad i graviditetsutfall mellan de kvinnor som fick aktiv respektive ytlig akupunktur.

– Det här är jätteviktig information, säger Elisabet Stener-Victorin. Om en kvinna med PCOS vill bli gravid är läkemedelsbehandling förstahandsvalet, även om det innebär biverkningar. Men för kvinnor som inte vill bli gravida, och som har oregelbunden ägglossning och andra symtom av sin PCOS, är akupunktur fortfarande en bra symtomlindrande behandling som saknar svåra biverkningar.

Hur många är det som tar akupunkturbehandlingar i syfte att bli gravida?
– Det är jättesvårt att säga, säger Elisabet Stener-Victorin. Det finns ett stort mörkertal.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag kanner personligen tre kvinnor som blev gravida efter akupunkturbehanling….En av de ar min dotter.