App för patienter minskar inställda operationer
Hossein Bayat Pour, UX/UI designer på Buddy Healthcare

App för patienter minskar inställda operationer

Ett helt nytt sätt att informera och följa patienterna inför en operation har gjort patienterna bättre förberedda.

22 maj 2017, kl 09:00
0

Annons

"Inga användare ska tappas bort."

Inställda operationer är ett välkänt problem både i Sverige och Finland. Planerade operationer som inte blir av kostar sjukvården miljoner varje år, och är ett stort misslyckande när det gäller att utnyttja vårdens resurser på bästa sätt. Operationer som inte blir av vid planerad tid innebär också bland annat att läkemedelsbehandlingar, till exempel med smärtstillande läkemedel som ger biverkningar, blir längre.

Inställda operationer kan ha många orsaker, men en betydande del handlar om patienter som inte dyker upp, eller som av någon anledning inte kan opereras när operationstiden är inne. Det kan bero på att patienten inte förstått eller inte brytt sig om förberedelserna, som att ta nödvändiga prover eller fasta. Det kan också vara stressade patienter som helt enkelt tagit fel på tiden. I dagens system, i både Finland och Sverige, får patienter hem en kallelse till operation med den vanliga posten.

Några som sett möjligheterna till förbättring i denna del av sjukvården är företaget Buddy healthcare, ett av uppstartsföretagen i Health innovation village, klustret för nya teknikföretag inom hälso- och sjukvård i Helsingfors. Med en mobilapp som patienten får ladda ner, får användaren inte bara kontinuerlig information om sin planerade operation och de nödvändiga förberedelserna. Patienten får också fylla i formulär i appen som skickas till kliniken, så att sjuksköterskorna därifrån kan se att patienterna gör det de ska inför sin operation. På så sätt kan en patient som inte förstått informationen eller sköter sina förberedelser lätt följas upp och kontaktas i tid.

– Patienterna får all information de behöver på ett lättillgängligt vis via vår app, säger Hossein Bayat Pour, en av uppfinnarna bakom appen. Både medicinsk och praktisk information. När de kommer till sjukhuset får de karta och vägbeskrivning i appen så att de hittar till rätt avdelning. De får till och med information om parkeringsplatser.

Användningen av appen har minskat antalet patienter som inte dyker upp eller gör sena avbokningar, berättar Hossein Bayat Pour. Statistiken följs kontinuerligt. Det har även visat sig minska antalet extra återbesök. Systemet sparar också in på pappershantering och tiden som sjuksköterskorna måste lägga på telefonsamtal med patienter.

– Postoperativt får patienten information om rehabilitering och kontroller, berättar Hossein Bayat Pour. De får även fylla i till exempel skattningsskalor om smärta som kan ses och bedömas från mottagningen. Det har visat sig att appen också är ett bra verktyg för att minska oro hos patienterna.

Systemet kommer inom kort att börja användas på Helsingfors Universitetssjukhus. Man har också redan en order från Cityklinikka, en klinik för plastikkirurgi i Helsingfors. Systemet testas just nu i pilotprojekt på en rad sjukhus i USA och Brasilien, och förhandlingar pågår med sjukhus i Skottland.

Systemet finns i tre nivåer, den första som endast ger information till patienten. Den andra innefattar systemet som kommunicerar med kliniken, så att hälso- och sjukvårdspersonalen kan följa och kommunicera med patienterna. Den tredje nivån innehåller ett helt operationsplaneringssystem, så att patienter kan bokas om och bokas av direkt i operationsschemat.

Nu samlar man även in och använder data som systemet genererar med hjälp av artificiell intelligens, AI, berättar Hossein Bayat Pour. Med hjälp av insamlad data kan man till exempel förutse situationer då en patient inte kommer till sin operation, och agera innan en operationssal står oanvänd. Man analyserar också data för att hitta orsaker till att patienterna avviker.

– Vi satsar på att systemet ska fungera inom alla typer av operationer, säger Hossein Bayat Pour.

Systemet anpassar sig också efter hur patienten svarar, berättar han. Om patienten inte skickar in det hen ska, blir påminnelserna mer frekventa. Informationen är också noga framtagen och tajmad.

– Inga användare ska tappas bort, säger Hossein Bayat Pour.