Tusentals kan räddas vid förlossningsblödning
Mor och barn som ingått i WOMAN-studien i Nigeria. Foto: London School of Hygiene & Tropical Medicine

Tusentals kan räddas vid förlossningsblödning

Blödningshämmande läkemedel minskade dödsfallen på grund av postpartumblödning med 31 procent.

26 apr 2017, kl 20:00
0

Annons

Det är det vanliga läkemedlet tranexamsyra, en fibrinolyshämmare med produktnamn som Cyklokapron och Statraxen, som ofta ges vid blödningar, som har testats i en omfattande studie på kvinnor med postpartumblödningar. Studien heter Woman (World maternal antifibrinolytic) och publiceras i the Lancet.

Studien, som var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad, utfördes på över 20 000 kvinnor från 16 år som diagnostiserats med postpartumblödning efter en vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Kvinnorna fanns på 193 sjukhus i 21 länder, framför allt i Afrika och Asien. Studien utfördes under perioden mars 2010 till april 2016.

Kvinnorna gavs antingen ett gram tranexamsyra intravenöst eller en placeboinjektion, utöver den sedvanliga vården vid förlossningsblödning. Om blödningen fortsatte efter 30 minuter, eller om kvinnan åter började att blöda inom 24 timmar, gavs en andra dos av ett gram tranexamsyra eller placebo.

Av de som inkluderades i analysen fick 10 036 kvinnor tranexamsyra och 9 985 placebo. Av de som fick verksam substans dog 155 kvinnor, 1,5 procent, på grund av blödning. Motsvarande siffra i placebogruppen var 191 kvinnor, 1,9 procent. Skillnaden blev ännu större om man bara inkluderade de som fått behandling inom tre timmar efter förlossningen. Då var andelen dödsfall 1,2 procent i gruppen som fick läkemedel och 1,7 procent i placebogruppen. Det innebar en minskning av dödsfallen med närmare en tredjedel.

När det gällde dödsfall av andra orsaker, som lungemboli, organsvikt, sepsis eller havandeskapsförgiftning, fanns inga skillnader mellan grupperna. Inga allvarliga biverkningar eller komplikationer på grund av tranexamsyran kunde observeras i studien. Även antalet laparatomier (operation då buken öppnas) som gjordes för att kontrollera blödningar, minskade i gruppen som fick läkemedel.

Tranexamsyra uppfanns redan 1960 och är ett relativt billigt läkemedel. Det fungerar genom att påverka enzymet plasmin som löser upp levrat blod, så att blodet lättare kan koagulera. Det har i en annan nyligen utförd studie bevisats minska dödligheten på grund av blödning vid traumaskador.

Förlossningsblödningar är oftast akuta och tiden från att en blödning börjar till att kvinnan dör kan vara kort. Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer rekommenderas tranexamsyra som en andra linjens behandling vid postpartumblödning, om läkemedel som gör att livmodern drar ihop sig (uterotonika), som ska ges först, inte har kunnat stoppa blödningen. Forskarna bakom studien föreslår att tranexamsyra istället bör ges direkt efter att en postpartumblödning konstaterats, samtidigt som sammandragande läkemedel ges.

Många förlossningsblödningar äger rum utanför sjukhus där intravenösa injektioner inte är möjliga. Tranexamsyra finns sedan länge som oralt läkemedel, men verkar då inte lika snabbt. Hur tranexamsyran skulle fungera vid förlossningsblödning om den ges på annat sätt än intravenöst bör därför undersökas, skriver forskarna sist i artikeln.

Studien finansierades av London School of Hygiene & Tropcial Medicine, Pfizer (som tillverkar bland annat Cyklokapron), hälsodepartementet i Storbritannien, Wellcome Trust och Bill & Melinda Gates Foundation.