Vad är målet
– Utifrån en Sifo-undersökning vet vi att trots att de flesta, 86 procent, känner till att överblivna läkemedel ska lämnas in på apoteket är det bara knappt hälften som säger att de också gör det. Den motivationsklyftan vill vi överbrygga.
Hur då?
? Genom att göra en kampanj som är lätt att förstå. Det är en ganska enkel beteendeförändring som behövs. Man tar med sig sina överblivna läkemedel i en genomskinlig plastpåse till apoteket, där personalen tar emot den med ett glatt leende.
? Det är ett enkelt sätt för var och en att bidra till att minska en onödig miljöbelastning.
Vad gör de med påsarna på apoteket?
? De samlas ihop i speciella boxar och transporteras sedan till en av de fyra anläggningar som har tillstånd att förbränna läkemedel.
Hur ska ni mäta om kampanjen lyckas?
? Idag fraktas ungefär 900 ton till förbränning på ett år, så vi kan jämföra med den siffran. Det ska också göras en ny Sifo-undersökning efter att kampanjen avslutats i september.
Vilka står bakom kampanjen?
? Industrin, distributörer, Apoteket och Landstingsförbundet gör det här tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent där jag arbetar som projektledare.
Jag arbetar med kampanjer om vardagskemikalier där konsumentens beteende spelar roll, till exempel bilvård, båt- och trädgårdskemikalier. Målet är att de kemikalier vi använder idag inte ska skada de som kommer efter oss.