Förslaget om minskat högkostnadsskydd
27 organisationer vill stoppa förslaget
Foto: Istock

27 organisationer vill stoppa förslaget

I en samlad aktion försöker pensionärs- och patientorganisationer stoppa regeringens förslag.

21 jan 2025, kl 08:46
0

Tjugosju organisationer gör nu gemensam sak för att stoppa sämre högkostnadsskydd. Organisationerna företräder stora grupper som använder mycket läkemedel – pensionärer, personer med kroniska sjukdomar och människor som lever med olika typer av funktionshinder.

I en gemensam debattartikel i Aftonbladet kräver de 27 att regeringen backar från det omdiskuterade förslaget om att från och med juli i år försämra högkostnadsskyddet för läkemedel. Som Läkemedelsvärlden rapporterat föreslår regeringen flera ändringar i högkostnadstrappan. Sammanlagt innebär de att en patient under ett år kan få betala upp till 900 kronor mer än i dag för sina läkemedel ur egen ficka.

“En knapp tusenlapp kan tyckas lite, men det är mycket pengar för den som inga pengar har när det allra nödvändigaste är betalt. Medlemmar vittnar om hur de redan i dag måste avstå från nya vinterskor och vinterjacka eller att de tvingas välja mellan kurslitteratur och medicin”, framhåller debattskribenterna.

Nödrop ska stoppa sämre högkostnadsskydd

De kallar artikeln för ett nödrop från organisationernas medlemmar

“Vår uppgift är att värna om våra medlemmar och alla andra som våndas över den sten på börda som planeras av regeringen. Politikernas uppgift blir att hitta andra lösningar än ett försämrat högkostnadsskydd när samhället måste spara pengar.”

Bland undertecknarna finns Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson. Reumatikerförbundet driver även en namninsamling på nätet i syfte att stoppa sämre högkostnadsskydd. För närvarande har 12 623 personer undertecknat uppropet mot regeringens förslag.

Kritik även i remissvar

Den 17 februari går remisstiden för förslaget ut. Hittills har nio instanser svarat, de flesta har inga synpunkter. En kritisk instans är dock, som Läkemedelsvärlden berättat Region Gävleborg. Och även Reumatikerförbundet har nu svarat på remissen och för i svaret fram stark kritik.

Även ovanligt många privatpersoner har skickat in spontana remissvar för att protestera mot förslaget.

De här organisationerna står bakom

Reumatikerförbundet, Nationell samverkan för psykisk hälsa, Blodcancerförbundet, ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, Sköldkörtelförbundet, Personskadeförbundet RTP, Förbundet Blödarsjuka i Sverige, RG Aktiv rehabilitering, Riksförbundet Balans, SPF Seniorerna, Psoriasisförbundet, Mag- och tarmförbundet, Njurförbundet, Riksförbundet FUB, Prostatacancerförbundet, Schizofreniförbundet, Neuro, PRO, Funktionsrätt Sverige, Mun- och halscancerförbundet, Astma-och allergiförbundet, Riksförbundet fibromyalgi & långvarig smärta, SKPF Pensionärerna, DHR – delaktighet handlingskraft rörelsefrihet, Tandhälsoförbundet, Riksförbundet Sällsynta diagnoser samt Riksförbundet för social och mental hälsa.

Källa: Aftonbladet

Föregående artikel EMA lyfter fram Leqembi i rapport om nya läkemedel
Nästa artikel Många avstår redan läkemedel p.g.a. ekonomin