Månads arkivering februari 2025

Ökningen av antibiotika på recept bromsar in

Försäljningen av antibiotika på recept i Sverige ökade nästan inte alls under fjolåret. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Under pandemin gick antibiotikaförskrivningen i Sverige ned kraftigt. Den hamnade då för första gången under den nivå som det nationella antibiotikanätverket Strama har satt som mål att komma under. Denna målnivå är 250 antibiotikarecept per år och 1 000 invånare.

Men 2022 vände, som Läkemedelsvärlden rapporterade, kurvan uppåt igen efter den kraftiga minskningen. Förklaringen är den ökade infektionsspridningen efter pandemiårens restriktioner. Och den kraftiga ökningen av antibiotikarecept fortsatte även under 2023. Men sedan bromsade den in. Under 2024 ökade antibiotika på recept bara med 0,3 procent, visar den nya statistiken.

Mindre antibiotika på recept än före covid

Fjolårets förskrivning är också fortfarande lägre än förskrivningen före pandemin. Skillnaden jämfört med 2019 är cirka fem procent.

– All antibiotikaanvändning driver på utvecklingen av resistens, så det är bra att försäljningsökningen vi såg 2022–2023 nu har bromsat in, säger Ragda Obeid, utredare på enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Antalet utskrivna recept på antibiotika låg förra året på 271 stycken per 1 000 invånare. Alltså en bit på fel sida av 250-målet. Men det var en tydlig variation mellan regionerna.

Tre klarade målet

Tre regioner – Västerbotten, Jämtland och Jönköping – klarar fortfarande målet.

Längst därifrån är Region Skåne som hade en försäljning på drygt 300 antibiotikarecept per 1 000 invånare under 2024.

Flera nya icke-opioida smärtläkemedel på väg

I förra veckan godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för första gången på över 20 år en ny typ av smärtläkemedel, som inte är en opioid. Det var tablettbehandlingen Journavx (suzetrigin) som blev godkänd för behandling för måttlig till svår akut smärta hos vuxna.

Bakom detta nya icke-opioida smärtläkemedel står det amerikanska läkemedelsföretaget Vertex pharmaceuticals.

Kallar det en milstolpe

Suzetrigin hör till en ny klass av smärtläkemedel som verkar genom att selektivt blockera natriumkanaler i det perifera nervsystemet innan smärtsignalerna når hjärnan. Denna verkningsmekanism som inte involverar hjärnan bedöms kraftigt minska risken för beroende, som ju är ett allvarligt problem med de smärtlindrande opioidläkemedlen.

I ett pressmeddelande om godkännandet framhåller FDA att myndigheten länge har arbetat med att stödja utveckling av icke-opioida smärtbehandlingar.

– Dagens godkännande är en viktig milstolpe för folkhälsan när det gäller behandling av akut smärta, säger Jacqueline Corrigan-Curay, chef för FDA:s Center for drug evaluation and research, i pressmeddelandet.

Studierna bakom godkännandet

USA-godkännandet av Journavx baseras på två randomiserade, dubbelblinda, kontrollerade studier av akut smärta efter kirurgiska ingrepp. Den ena studien följde patienter som genomgått bukplastik. Den andra patienter som blivit opererade på grund av hallux valgus, en felställning i stortån.

De två studierna omfattade sammanlagt närmare 600 patienter och resultaten publicerades i en gemensam artikel i New England journal of medicine. Resultaten visade att läkemedelskandidaten under 48 timmar lindrade smärta mer effektivt än placebo.

De vanligaste biverkningarna av Journavx var klåda, muskelryckningar och höjda nivåer i blodet av muskelenzymet kreatinkinas.

Fler liknande terapier i pipeline

Mycket talar för att Journavx kommer att få efterföljare i den nya klassen av smärtläkemedel. Enligt tidskriften Nature reviews drug discovery har Vertex och andra forskande läkemedelsföretag åtta liknande substanser i sin pipeline.

Dessa läkemedelskandidater som alla verkar på perifera natriumkanaler utvärderas för närvarande i fas I- eller II-studier.

Vertex undersöker för närvarande också i en fas III-studie om Journavx även hjälper mot perifer nervsmärta hos personer med diabetes.

Företaget har ännu inte ansökt om godkännande av det nya smärtläkemedlet i EU.

EU-kommissionen har frågor om lekanemab

EU-kommissionen begär svar på nya frågor om lekanemab från läkemedelsmyndigheten Emas expertkommitté CHMP. Det är ett ovanligt initiativ eftersom kommissionen normalt följer CHMP:s rekommendationer utan ytterligare diskussion.

I november rekommenderade CHMP, som Läkemedelsvärlden rapporterade, att EU ska godkänna det ursprungligen svenskutvecklade Alzheimerläkemedlet. Rekommendationen innebar en omsvängning eftersom kommittén tidigare hade sagt nej till godkännande.

Ändrade risk-nyttabalansen

CHMP gjorde den godkända målgruppen för behandlingen smalare och ansåg att risk-nyttabalansen då förändrades så mycket att läkemedlet gick att rekommendera.

Förändringen innebar att CHMP uteslöt patienter med dubbel uppsättning av genen ApoE4 eftersom de har störst risk för hjärnbiverkningen aria. Aria är en förkortning för ett tillstånd med svullnad och /eller blödningar i hjärnan. Tillståndet är vanligen lindrigt och övergående men kan vara allvarligt och livshotande.

CHMP skickade på sedvanligt sätt sin rekommendationen att godkänna Leqembi (lekanemab) mot tidig Alzheimers sjukdom till EU-kommissionen.

Nya frågor om lekanemab

Vid CHMP:s senaste möte framkom dock att kommittén fått en begäran från kommissionen om att besvara ytterligare frågor om lekanemab. Dels vill kommissionen att CHMP överväger säkerhetsinformation om läkemedlet som ska ha kommit fram efter att kommittén beslutade om rekommendationen. Och dels ber kommissionen att CHMP ska fundera över om det behövs några förtydliganden av de föreslagna åtgärderna för att minimera riskerna med behandlingen.

Dessa frågor kommer CHMP nu att diskutera vid sitt nästa möte i februari.

Tror på snabb lösning

Leqembi är ett resultat av ett långvarigt samarbete mellan svenska Bioarctic, grundat av antikroppen lekanemabs upptäckare Lars Lannfelt, och japanska Eisai. I ett pressmeddelande skriver Bioarctic att inga nya säkerhetssignaler har identifierats sedan CHMP kom med sin rekommendation i november.

Företaget citerar partnern Eisai som anser att “den befintliga informationen är tydlig och tillräcklig för att kunna besvara EU-kommissionens frågor”.

Läkemedelsbolag om sanktionsavgifter

Tre läkemedelsbolag har fått sanktionsavgifter av Läkemedelsverket för att de inte har anmält leveransuppehåll i tid. Det rapporterade Läkemedelsvärlden i förra veckan.

Enligt lagen ska läkemedelsföretag rapportera en kommande restsituation minst två månader i förväg.

Dessa tre bötesbeslut är de första som blir klara sedan Läkemedelsverket fick rätt att kräva försenade läkemedelsbolag på sanktionsavgifter.

Sanktionsavgifter är effektiva för att få läkemedelsbolag att anmäla i tid. Det berättar Läkemedelsverkets utredare Ebba Hallberg i en intervju med Läkemedelsvärlden.

Tre läkemedelsbolag får sanktionsavgifter

De företag som nu straffas är MiP Pharma, Stada och Sandoz. Besluten gäller tre läkemedel; antibiotikumet vankomycin från Mip pharma, cancerläkemedlet cytarabin från Stada och en brustablett med kalcium från Sandox som används vid kalciumbrist och som antidot vid vissa förgiftningar.

I dessa tre fall skedde anmälan antingen samma dag som leveransuppehållet började eller först efter att det redan inträffat.

Läkemedelsverket har därför beslutat att utdöma sanktionsavgifter på mellan 53 000 och 69 000 kronor.

Mip pharma förklarar förseningen

Läkemedelsvärlden har kontaktat de tre företagen för att de ska få kommentera Läkemedelsverkets bötesbeslut och förklara varför de anmält för sent.

MiP pharma är det enda företag som vill redogöra för sina skäl till förseningen.

Det tyska läkemedelsbolaget har fått den högsta sanktionsavgiften av de tre bötfällda bolagen. Läkemedelsverket kräver Mip pharma på 69 000 kronor för att ha anmält leveransuppehållet av antibiotikumet Vancomycin flera dagar för sent.

Skyller på personalbrist

Ulrich Uhmann, internationellt anbudsansvarig vid Mip pharma, beklagar förseningen. Han förklarar förseningen med att företaget hade personalbrist vid tidpunkten.

– Vi hade inte den nödvändiga personalen tillgänglig för att hantera situationen i tid, skriver Ulrich Uhmann i ett mejl till Läkemedelsvärlden.

Han beskriver även hur det som ett mindre tyskt företag är en utmaning att navigera i olika nationella regelverk i Europa.

– Vi möter stora utmaningar med att hantera de olika nationella reglerna inom EU, vilket kan försvåra vår efterlevnad, skriver Ulrich Uhmann.

Han påpekar även att sanktionsavgifter är en ekonomisk belastning i en redan tuff konkurrenssituation.

– Vi har inte råd med sådana avgifter i den prispressade konkurrensen, tillägger Ulrich Uhmann.

Kunde inte förutse restsituationen

MiP pharma menar att de hade agerat annorlunda om de haft möjlighet att förutse restsituationen i tid.

– Om vi hade varit medvetna om en potentiell leveransbrist två månader i förväg, hade vi vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa produktion och följsamhet till reglerna.

Läkemedelsverket framhåller dock i sitt beslut att Mip pharma borde ha haft bättre kontroll över sin försörjningskedja och att inga särskilda skäl fanns för den sena anmälan.

Sandoz vill inte förklara förseningen

Sandoz, som har fått en sanktionsavgift på 53 000 kronor, anmälde leveransuppehållet för sitt kalciumpreparat samma dag som det trädde i kraft, istället för två månader i förväg.

Det framgår av Läkemedelsverkets beslut att Sandoz argumenterat för sin sak i kommunikationen med myndigheten. Trots detta anser Läkemedelsverket inte att företaget framfört sådana skäl att det är försvarbart att anmäla för sent.

Elisabeth Järvheden vid Sandoz svarar i ett mejl till Läkemedelsvärlden att företaget uppskattar Läkemedelsverkets arbete med trygg läkemedelsförsörjning.

– Sandoz har ett tätt samarbete med Läkemedelsverket och uppskattar att myndigheten tar sig an denna viktiga uppgift. Sandoz delar Läkemedelsverkets uppfattning om att en trygg läkemedelsförsörjning är av stor betydelse för svensk hälso- och sjukvård, skriver Järvheden.

Därefter hänvisar Sandoz till att Läkemedelsvärldens artikel redan tydligt återger Läkemedelsverkets uppfattning.

– Vi har ingen ytterligare information att lämna ut utöver det som redan har kommunicerats av Läkemedelsverket, skriver Elisabeth Järvheden.

Stada vill inte kommentera

Stada, som var senast med sin anmälan, får precis som Sandoz böta 53 000 kronor.

Företaget rapporterade en restsituation för cancerläkemedlet cytarabin över en vecka efter att försäljningen hade upphört.

När Läkemedelsvärlden kontaktar företaget, svarade en representant kortfattat:

– Vi har ingen kommentar vi önskar lämna i denna fråga, skriver Aidan Fry från Stadas pressavdelning i ett mejl.

Läkemedelsverket anser att Stada haft möjlighet att planera och anmäla tidigare men ändå väntade tills över en vecka efter att försäljningen stoppades.

Fler på gång för sanktionsavgifter

Utöver de tre företagen har sju andra läkemedelsbolag fått förvarningar om att sanktionsavgifter från Läkemedelsverket. Myndigheten har meddelat företagen om att de riskerar sanktionsavgifter på mellan 53 000 och 196 000 kronor.

Dessa fall gäller läkemedel som värktabletter, astmaspray, antipsykotiska mediciner och intravenösa dropp.

Läkemedelsföretag har rätt att överklaga sanktionsavgifter till förvaltningsrätten. Än så länge har inget läkemedelsbolag valt att göra det.

Poliovirus i avloppsvatten i flera länder i Europa

0

Finland och fyra andra länder i Europa har de senaste månaderna upptäckt poliovirus i avloppsvatten. Det meddelar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

ECDC uppmanar nu därför Europas länder att vidta en rad olika åtgärder för att förhindra utbrott av polio. Två viktiga åtgärder är att upprätthålla en hög vaccintäckning mot polio samt att hitta personer som är ovaccinerade eller har oklar vaccinstatus och erbjuda dem vaccin.

ECDC framhåller att vaccinering är den enda effektiva metoden att skydda mot den allvarliga sjukdom som poliovirus kan orsaka.

Upptäckt poliovirus i avloppsvatten

I december 2024 rapporterade Institutet för hälsa och välfärd i Finland att ett muterat poliovirus med ursprung i levande, försvagat poliovaccin upptäckts i avloppsvatten i Tammerfors. En eller flera personer hade utsöndrat viruset.

Den aktuella typen av virus kallas vaccinderiverat poliovirus. Sådana uppkommer  på grund av att man på vissa håll i världen (ej i Sverige) använder poliovaccin som innehåller försvagade men levande virus. Om dessa försvagade vaccinvirus tillåts att cirkulera i dåligt vaccinerade befolkningar, kan virusets mutera till en sjukdomsframkallande form som kallas vaccinderiverat poliovirus.

Samma sak kan hända om personer med kraftig nedsatt immmunförsvar får vaccin med levande försvagat virus.

Fem drabbade länder

Finland var det femte landet i Europa som hittade vaccinderiverat poliovirus i avloppsvatten. Även Polen, Tyskland, Storbritannien och Spanien rapporterade sådana fynd i slutet av fjolåret.

ECDC bedömer att viruset sannolikt har spridits vid flera tillfällen från ett hittills okänt område där viruset är i cirkulation.

Det vaccinderiverade polioviruset kan orsaka sjukdom, men ännu har inga sjukdomsfall rapporterats.

God vaccintäckning i Sverige

I Sverige har, enligt Folkhälsomyndigheten, ingen insjuknad i polio sedan 1977. Polioepidemier upphörde i vårt land redan i början av 1960-talet, när vaccintäckningen mot sjukdomen nådde upp till 80 procent.

Vaccintäckningen hos sexåringar för den fjärde dosen låg i Sverige 2023 på 93,3 procent. Folkhälsomyndigheten menar att den höga täckningen hindrar polio från att få fäste igen i vårt land.

Men eftersom sjukdomen fortfarande finns kvar i andra delar av världen, behöver poliovaccineringen i Sverige fortsätta.

Skiftande täckning inom länder

Europaregionen förklarades som poliofri 2002 och flertalet länder rapporterar vaccintäckning på minst 90 procent. Men, framhåller ECDC, många länder har samtidigt områden med betydligt lägre täckning – så låg som 39 procent.

Detta ökar risken att poliovirus ska kunna få fäste igen.