Månads arkivering december 2024

Utredare: ”Det gör mig bekymrad”

Patientsäkerheten när det gäller transfusioner av trombocyter, blodplättar, skiljer sig mellan Sveriges regioner. Regionernas blodverksamheter använder olika metoder för att minska smittrisk och andra negativa effekter – en del använder ingen metod alls.

I tolv av landets 21 regioner har blodverksamheterna infört en metod som kallas patogeninaktivering när de framställer trombocyter för transfusion. Patogeninaktivering oskadliggör eventuella patogener; virus, bakterier och parasiter som kan föras över från givaren till mottagaren.

Men i två regioner använder blodverksamheterna ingen metod alls för att öka säkerheten när det gäller patogener.

– Det gör mig bekymrad, säger Socialstyrelsens utredare Linda Larsson.

Men Socialstyrelsens utredare inte vill berätta vilka två regioner det är.

– Det är känsligt. Vi vill inte peka ut någon region, säger Linda Larsson.

Föreslår en central nationell blodorganisation

Socialstyrelsen vill stärka Sveriges tillgång på blod och blodkomponenter och öka patientsäkerheten. Det handlar både om att förbättra förmågan i normalläget och att öka beredskapen inför kriser, som en masskadehändelse, eller krig.

Bakgrunden är att myndigheten fick regeringens uppdrag år 2022 att utreda hur Sveriges tillgången på blod och blodkomponenter kan stärkas. I november i år lämnade Socialstyrelsen över sin slutrapport En stärkt blodverksamhet.

I utredningen föreslår Socialstyrelsen införandet av en ny och fristående nationell blodorganisation, som Läkemedelsvärlden berättat om tidigare.

Idag är organisationen splittrad. Alla landets 21 regioner har sina egen blodverksamheter. Dessutom har privata Unilabs blodverksamheter och säljer sina tjänster till regionerna.

Inom begreppet blodverksamhet ryms exempelvis blodgivning vid blodcentraler och blodbussar, framställning av blodkomponenter som trombocyter och plasma för transfusion samt utlämning av blod och blodkomponenter.

Vill förbättra blodsäkerheten

Socialstyrelsen anser att säkerheten när det gäller blod och blodkomponenter behöver förbättras. Som ett led i det arbetar nu myndigheten, på uppdrag av regeringen, med att stödja alla regioner att stegvis införa NAT, Nucelic acid test, vid smittscreening av blodgivare.

Sverige är det enda landet i EU som inte använder NAT som standard. Den stora fördelen med NAT är att många smittor kan upptäckas snabbare än med de vanliga serologiska analyserna.

Dessutom kommer krav på bättre svensk blodsäkerhet från flera håll, det har bland annat aktualiserats i och med det svenska Nato-medlemskapet. Att Sverige inte använder NAT kan försvåra utbyte av blod med andra EU- och Natoländer. Svenskt blod och svenska blodkomponenter kan helt enkelt anses som för osäkra.

Trombocyter ett problemområde

Ett problemområde som Socialstyrelsen pekar på i sin utredning “En stärkt blodverksamhet” är regionernas produktion av trombocyter. Det gäller både bristande tillgång på trombocyter och bristande säkerhet vid tillverkningen.

För att kort förklara trombocyter och trombocyttransfusioner:

Trombocyter, i vardagligt tal blodplättar, är livsviktiga för att blodet ska levra sig.

Transfusion av trombocyter är en behandling som man exempelvis ger i samband med cancerbehandling, då kroppens egna trombocyter far illa. Trombocyttransfusion är också en nödvändig behandling för att motverka livshotande blödningar vid stora blodförluster i samband med trauma eller för att ersätta förlorat blod under operationer.

Produktion i flera steg

Produktionen av trombocyter – och andra blodkomponenter som plasma och erytrocyter –  inför transfusion sker i flera steg.

När en blodgivare donerat sitt blod delas blodet i regel upp i sina beståndsdelar; röda blodkroppar, plasma och trombocyter. På laboratoriet centrifugerar man blodet så det lägger sig i olika skikt. Därefter separeras blodet i röda blodkroppar, plasma och en mellankomponent som man sedan producerar trombocyter från.

De vita blodkropparna filtreras bort. Det gör man för att minska risken för att blodgivarens vita blodkroppar startar en immunologisk reaktion, som kan vara livsfarlig, hos mottagaren.

Störst risk för brist av tromboctyer

Färska trombocyter är en ständigt hotande bristvara i Sverige. Det går åt mycket, särskilt på universitetssjukhusen.

Många blodcentraler strävar därför efter att ha en viss överproduktion av trombocyter.

En för låg överproduktion är patientfarlig. Då finns det inte tillräckligt med trombocyter i händelse av en akut större traumasituation med flera skadade som behöver blod eller annat plötsligt ökat blodbehov.

– Färska trombocyter är den blodkomponent där det är störst risk för brist. Det skulle behövas centraliserad produktion för att jämna ut skillnader mellan olika delar av landet. Då skulle man också kunna producera mer trombocyter totalt sett och minska lite av den överproduktion man har idag, säger Linda Larsson.

Trombocyter är känsliga

Trombocyter är dessutom särskilt känsliga. Trombocyter ska ligga i näringslösning eller plasma och vaggas i en temperatur på 20-24 grader. Hållbarheten är bara fem till sju dagar.

– Det är kortare hållbarhet än mjölk, konstaterar Linda Larsson.

Risken finns också att bakterier kan växa till. Även om blodgivning sker aseptiskt kan det ibland ändå råka följa med bakterier från stickstället ner i blodpåsen.

– Det är inte lika allvarlig för plasma som man förvarar fryst eller röda blodkroppar som förvaras i kyla. Det är värre för trombocyter som förvaras i rumstemperatur.

21 olika sätt att göra trombocyter

I utredningen lyfter Socialstyrelsen fram regionernas varierande sätt att ta fram trombocyter för transfusion som ett problem.

“I Sverige finns det 21 olika sätt att göra trombocyter” är ett mycket talande citat från en verksamhetsrepresentant i en referensgrupp, skriver myndigheten.

Eftersom regionerna själva bestämmer hur de bedriver sina blodverksamheter har de olika produktionssystem och rutiner. Det leder till olika kvalitet och innehåll samt en långt ifrån optimerad produktion i Sverige som helhet, konstaterar myndigheten.

Budget står över “best practice”

Regionala skillnader i budgetar, prioriteringar och kunskaper står många gånger över internationellt etablerad best practice eller forskning inom området, enligt Socialstyrelsen.

– Verksamheterna tar fram metoder själva och man har olika sätt och möjlighet att validera dem. Man delar oftast inte resultat och metoder med varandra. Det vore lättare om det var samlat till ett ställe, som då också har mer resurser, säger Linda Larsson.

Använder patogeninaktivering

Idag använder blodverksamheterna en rad åtgärder för att minimera risken att patogener som bakterier, virus och parasiter överförs från blodgivaren till den mottagande patienten.

Det handlar exempelvis om smittscreening av blodgivare med hjälp av tester för överförbara sjukdomar som hiv, hepatit och syfilis samt karenstider efter riskexponering i samband med sexuell kontakt eller resor. Planen för framtiden är också att alla regionernas blodverksamheter ska screena blodgivare med NAT.

Trots att riskerna med transfusion av blod och blodkomponenter som trombocyter minimeras genom dagens förebyggande åtgärder återstår en liten – men inte helt obefintlig – risk att eventuella patogener överförs.

Bakterietillväxt kan exempelvis leda till en sällsynt men mycket allvarlig transfusionsreaktion – sepsis, blodförgiftning.

I tolv regioner har blodverksamheterna därför infört en teknik som kallas patogeninaktiverkning för att ytterligare minska risken för överföring av smittämnen vid transfusion av trombocyter. Några använder dessutom patogeninaktivering för att behandla blodplasma.

Trombocyterna håller längre

Patogeninaktivering är en teknologi där man vanligtvis tillsätter en kemikalie som binder till DNA och/eller RNA och bestrålar med UV-ljus. Det gör att patogenerna hindras att föröka sig.

Metoden inaktiverar även den lilla mängd vita blodkroppar, leukocyter, som kan finnas kvar efter filtreringen. Det här minimerar risken för komplikationer hos bland annat stamcellstransplanterade patienter.

Patogeninaktivering gör också att de känsliga trombocyternas hållbarhet kan förlängas från fem till sju dagar.

Blodverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset har använt sig av patogeninaktivering ända sedan 2007, något som tidningen Vårdfokus rapporterat om.

– Innan det infördes hade de två bakteriella transfusionsreaktioner under en period på två år. När de följde upp och jämförde efter införandet av patogeninaktivering hade de inte en enda bakteriell transfusionsreaktion på två år, berättar Linda Larsson.

Använder ingen metod alls

Ett annat sätt att öka patientsäkerheten vid framställning av trombocyter är bakterieodling. Med en sådan bakteriekontroll förlänger man även trombocyternas hållbarhet från fem till sju dagar. Det är en metod som används av blodverksamheterna i sju av landets regioner.

Men med hjälp av bakterieodling upptäcker man förstås bara just bakterier och inte andra patogener som virus och parasiter.

Två av landets regioner använder ingen särskild metod alls för att screena efter patogener när de framställer trombocyter. Något som bekymrar Socialstyrelsens utredare Linda Larsson.

Trombocyttransfusioner är livsnödvändiga, exempelvis för cancerpatienter som genomgått en benmärgstransplantation. Dessa patienter är samtidigt extremt infektionskänsliga.

– Bakteriell sepsis kan gå fruktansvärt illa. Det här är dessutom patienter som redan befinner sig i ett kritiskt läge, säger Linda Larsson.

Ingen jämlik vård

Enligt statistik från de svenska blodverksamheterna 2023 var hälften av den totala mängden av de drygt 60 000 trombocyter som framställdes under förra året patogenreducerade.

Socialstyrelsen konstaterar i sin utredning att patientsäkerheten vid transfusion av trombocyter varierar mellan regionerna. Det går emot visionen att vården ska vara jämlik i hela landet.

Kan skydda mot okända smittor

En fördel med patogeninaktivering är att teknologin kan skydda mot nya okända patogener där man idag helt saknar screeningmetoder.

– Patogeninaktivering är proaktivt på så sätt, säger Linda Larsson.

Det här är viktigt inte minst på grund av att smittpanoramat förändras som en följd av ett förändrat resemönster, migration och klimatförändringar.

– Om det skulle komma en ny blodsmitta som vi inte har någon test mot, finns möjligheten att ett patogeninaktiveringssystem skulle kunna oskadliggöra eller reducera smittan, säger Linda Larsson.

Dyrare men säkrare

Enligt Socialstyrelsen är patogeninaktivering en teknologi som är internationellt erkänd som en viktig bidragande faktor till ökad blodsäkerhet. Men flera av regionerna har av varierande anledningar, som bristande ekonomiska resurser, inte möjlighet att använda den.

Centraliserad storproduktion skulle kunna göra att dyrare men patientsäkrare metoder som patogeninaktivering kan införas, utöver införandet av NAT, anser Socialstyrelsen.

– Det skulle göra jättemycket både för att öka trombocytlagren och för att öka säkerheten, säger Linda Larsson.

– Fler och fler västländer har implementerat 100 procent patogeninaktivering för trombocyter. Det är åt det hållet utvecklingen går, och det är sannolikt att Sverige också kommer att hamna där till slut.

Tuff slutspurt för hpv-vaccinering mot cancer

0

Den riksomfattande kostnadsfria hpv-vaccineringen av kvinnor födda 1994-1999 är på upploppet. Vid årsskiftet behöver 70 procent av dem ha tackat ja till erbjudandet om att ta det niovalenta vaccinet mot humant papillomvirus, hpv. Det krävs, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, för att Sverige ska nå den nationella vaccinsatsningens mål att utplåna livmoderhalscancer till 2027.

Men med bara knappt fyra veckor kvar av 2024 ligger vaccintäckningen i genomsnitt bara på 46,7 procent.

Två har nått målet för hpv-vaccineringen

Det råder dock stora skillnader mellan de 21 regionerna. Två av dem – Region Värmland och Region Kalmar – meddelar nu stolta att de har nått 70-procentsmålet för hpv-vaccineringen.

– Det känns helt fantastiskt att vi nått målet och att vi kan bidra till att minska risken för att våra unga drabbas av allvarliga sjukdomar i framtiden, säger projektledare Ulrika Nilsson Lidström i Värmland i ett pressmeddelande.

I Region Kalmar har SVT intervjuat överläkare Karin Dahl vid kvinnokliniken på sjukhuset i Kalmar om den framgångsrika vaccinationsinsatsen. Hon säger att en framgångsfaktor är att skicka ut förbokade tider och att även ringa upp de kvinnor som inte kommer till sin bokade vaccinationstid.

– Vi har haft ett vaccinationsteam som bara jobbat med detta och på så sätt kunnat styra resurserna dit det behövts, säger hon.

Vaccinationstakten ökar

I början av hösten låg den nationella täckningsgraden i vaccinsatsningen mot livmoderhalscancer bara på 38 procent. Då avsatte regeringen fyra extra miljoner för att få fler att tacka ja till det kostnadsfria vaccinet som normalt kostar cirka 6 000 kronor.

Och vaccinationstakten har också ökat de senaste månaderna. Det poängterar Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström som hoppas att Värmland och Kalmar snart ska få efterföljare.

– Det här är ett bevis på att Sverige kan nå målet att utrota livmoderhalscancer om vi fortsätter att satsa. Både region Kalmar och Värmland har gjort ett imponerande arbete som verkligen visar vägen för andra regioner, säger hon i ett pressmeddelande.

Många har långt kvar

Men många regioner har fortfarande långt kvar till målet. Fyra av dem ligger ännu under 40 procent. Dessa är Östergötland (39,6 procent), Dalarna (39,3 procent), Skåne (39,2 procent) och Stockholm/Gotland (38,8 procent).

För att hpv-vaccineringen nationellt ska nå 70-procentsmålet behöver 28 503 kvinnor i veckan ta vaccinet fram till nyår. Under förra veckan var det 4 117 kvinnor som gjorde det. Detta visar statistik hos Regionala cancercentrum i samverkan.

Så vad händer om regionerna trots slutspurten inte når ända fram? På den frågan svarade professor Joakim Dillner, Karolinska institutet, i en intervju med Läkemedelsvärlden i augusti. Han leder det nationella forskningsprojektet om hpv-vaccineringen för att utplåna livmoderhalscancer och menade att årsskiftet är en skarp deadline eftersom projektet redan blivit förlängt flera gånger.

– Det är inte rimligt med ytterligare förlängning utan vi får i så fall gå tillbaka till ritbordet och fundera på andra lösningar, sa han.

Leder till onödiga cancerfall

Både flickor och pojkar får numer hpv-vaccin i mellanstadiet och där är vaccintäckningen mycket god. Det betyder, förklarade Joakim Dillner, att hpv och livmoderhalscancer så småningom kommer att släckas ut även utan ikapp-vaccineringen av dagens 23-30-åriga kvinnor.

– Men under tiden kommer vi att få ett antal hpv-infektioner och cancerfall som egentligen är onödiga bland de kvinnor som har för dåligt skydd.

Andreas Rosenlund i poddsamtal om nya boken

Hur gick det till egentligen när Sverige fick sina första privata apotek efter 40 års monopol? Om detta har journalisten, kommunikationsexperten och vd:n Andreas Rosenlund skrivit boken ”Apoteksmonopolet som föll” som släpps 3 december.

I vårt nya avsnitt av Läkemedelspodden talar Andreas Rosenlund med Läkemedelsvärldens medicinreporter Anna Bäsén om bokskrivandet och om det dramatiska historiska skeende som boken skildrar. De samtalar också om vad avregleringen ledde till och vad Andreas Rosenlund tror om apotekens roll i framtiden.

– Det är spännande med apotek! konstaterar han under ett poddsamtal där det verkligen märks att han tycker just det.

Karriär i apoteksvärlden

För ett drygt år sedan intervjuade Läkemedelsvärlden Andreas Rosenlund när han just blivit ny vd för branschorganisationen Läkemedelshandlarna. Vägen dit har gått bland annat via flera framträdande poster i apoteksvärlden.

Faktum är att han var i högsta grad involverad själv i händelserna när apoteksmonopolet föll 2010. Under åren 2001-2007 var den tidigare journalisten presschef på statliga Apoteket AB och medverkade i försvaret av bolagets monopolställning.

Sedan blev det ett par år som PR-konsult, även då med inriktning på att bevaka omregleringen av apoteksmarknaden för olika kunder.

Apoteksföretag utan apotek

År 2009 blev han rekryterad som kommunikationsdirektör till den nya privata apotekskedjan Kronans droghandel. Den hade då inga apotek ännu utan bara ett kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

De politiska turerna ledde samma år fram till riksdagsbeslutet att omreglera apoteksmarknaden och sälja ut merparten av Apoteket AB:s apotek.

– Men när Kronans droghandel startade visste vi inte om vi skulle få köpa några apotek. Det var oerhört spännande att få vara med om att starta allt från scratch, berättar Andreas Rosenlund i podden, där han också avslöjar bland annat vad han tycker är det största scoopet i boken.

Andreas Rosenlund väljer inte sida

Men hur tycker han att det blev, då? Har det blivit bättre än under monopolets tid? Den frågan parerar han konsekvent.

– Jag har inte skrivit en bok för eller mot apoteksmonopolet. Jag ville berätta vad som hände, från min horisont, säger han.

– Det finns fördelar med båda systemen. Men jag vill i alla fall hävda att omregleringen gav apoteken större fokus på kunderna, konkurrensen har drivit fram ett annat förhållningssätt. Och vi har också fått en bättre tillgänglighet till apotek.

– Men en av de frågor som var aktuella då finns fortfarande kvar – vad vill samhället med apoteken?

Olivér Várhelyi är EU:s nya hälsokommissionär

0

Olivér Várhelyi är nu officiellt utsedd till EU:s nya kommissionär för hälsa och djurskydd. Hans viktigaste fokus kommer att vara arbetet mot brist på kritiska läkemedel.

I förra veckan presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sin nya grupp av EU-kommissionärer. Det stod då klart att ungraren Olivér Várhelyi är EU:s nya hälsokommissionär.

Den 1 december tillträdde han och övriga nya kommissionärer sina ämbeten.

Olivér Várhelyi omstridd

Namnförslagen till den nya kommissionärsgruppen har diskuterats sedan början av hösten. EU-parlamentet har hållit utfrågningar med de föreslagna kandidaterna. Ett av de mest ifrågasatta förslagen var att göra Olivér Várhelyi till hälsokommissionär.

Vid utfrågningarna i parlamentet gjorde den ungerska kommissionärskandidaten uttalanden om sin syn på aborter som fick ett flertal parlamentsledamöter att ifrågasätta hans kandidatur. Det skriver nyhetstjänsten Euronews.

Han ska ha sagt att abort mer är en rättighetsfråga än en hälsofråga och därför är upp till varje medlemsland att besluta om.

Ska minska läkemedelsbrister

Genom förhandlingar mellan partigrupperna i EU flyttades ansvaret för kvinnohälsa dock bort från Olivér Várhelyi och detta räddade honom kvar som ny hälsokommissionär.

Ursula von der Leyen framhöll i sin presentation av kommissionärsgruppen att han ska leda EU:s arbete med bioteknik och att hans allra främsta prioritet blir arbetet med att säkra EU-ländernas till gång till kritiska läkemedel.

I början av 2024 sjösatte EU-kommissionen, som Läkemedelsvärlden rapporterade, ett omfattande arbete med att minska bristen på kritiska läkemedel. Att driva denna satsning vidare blir nu en av den nya hälskommissionärens viktigaste uppgifter.

Valda för fem år

EU-kommissionen utses av EU-parlamentet för fem år i taget. Kommissionen består av 27 personer, en från varje medlemsland. Ursula von der Leyen blev återvald som ordförande för perioden fram till 2029 och nu har alltså även hennes 26 kommissionärer blivit utsedda.

Olivér Várhelyi från Ungern efterträder Stella Kyriakides från Grekland som hälsokommissionär.

Ger äldre bättre läkemedelsinformation

Det traditionella utskrivningssamtalet är mer anpassat för sjukvården och personalens behov än det är för den äldre patientens.

Det visar forskning som Henrik Cam, klinisk apotekare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och doktorand vid Uppsala universitet, gjort.

– Läkemedelskommunikationen behöver bli bättre. Vanliga utskrivningssamtal sker efter hierarkiska strukturer. Det är ofta en envägskommunikation där den äldre patienten har en passiv roll, säger han till Läkemedelsvärlden.

Orsakar återinläggningar

Äldre har ofta flera sjukdomar och konsumerar också mest läkemedel. De drabbas oftare av läkemedelsbiverkningar. Risken är särskilt hög när äldre byter vårdform, som när de skrivs ut från sjukhuset till hemmet.

Många äldre får dessutom så allvarliga läkemedelsbiverkningar att de behöver läggas in på sjukhus igen. En av sex så kallade återinläggningar på sjukhus är helt eller delvis läkemedelsrelaterade.

Äldre får informationspaket

Nästan alla äldre som vårdas på sjukhus får förändringar i sina läkemedel. Men läkemedelsinformationen och uppföljningen efter utskrivning är inte alltid tillräcklig.

Henrik Cam och forskarkollegorna i projektet Impact care studerar hur ett informationspaket med en patientbroschyr, en film för anhöriga, bättre läkemedelsinformation till läkarna och ett uppföljande telefonsamtal kan göra skillnad.

Henrik Cam studerar utskrivningssamtal

Henrik Cam har genomfört en studie som nyligen publicerats den vetenskapliga tidskriften Health expectations. I studien deltog 20 äldre patienter mellan 65 och 94 år. Henrik Cam har observerat hur utskrivningssamtalet gått till och sedan gjort uppföljande intervjuer med de äldre, och ibland även med deras anhöriga.

– Det här är äldre som förväntas att ta hand om sin medicinering själva när de kommer hem. Det visade sig att mycket av läkemedelsinformationen inte uppfattades av patienten, som att man har fått en ny medicin, tagit bort något gammalt läkemedel eller ändrat dosen.

Allt uppfattas inte

Han konstaterar att utskrivningssamtalen går till på ett sätt som snarare är anpassat efter sjukvårdens behov, och inte den äldre patientens.

– Många patienter hade fått sex ändringar i sina läkemedel eller fler. Och även om läkemedelsinformationen vid utskrivningssamtalet kanske är uttömlig och bra uppfattas inte allt.

Inte i rätt mindset

Läkaren som ska skriva ut patienten vill överföra information, och dokumentera att det är gjort. Men de här samtalet görs ofta i slutet av sjukhusvistelsen, just innan patienten ska åka hem.

– Då kanske patienten tänker på annat som “Hur ska jag klara hem klara mig själv hemma?” och “När kommer taxin?”. Man är inte i rätt mindset för att ta emot en stor klump av information, konstaterar Henrik Cam.

Henrik Cam: “Inte optimalt”

Situationen och omgivningen är inte heller alltid den lämpligaste, och samtalet uppmuntrar inte patienten till att själv ta initiativ och ställa frågor om sina läkemedel.

– Ofta ligger det flera patienter i samma rum där samtalet äger rum, sjuksköterskan kanske kommer för att ta prover samtidigt och patienten har en hörselnedsättning. Det är inte optimalt.

Får broschyr och film

I en pågående studie ska forskarna ta reda på om ett informationspaket till patienter och anhöriga får läkemedelskommunikationen att förbättras. 200 patienter rekryteras till studien där 100 får den utökade informationen kring sin vård och läkemedel. De andra 100 patienterna är kontrollgrupp.

Forskarna har gjort en patientbroschyr och en informationsfilm. Den får patienten och anhöriga ta del av redan i början av vistelsen.

– Där finns förslag på frågor att ställa, det uppmuntrar patienten och anhöriga att bli aktiva och delaktiga i vård och behandling.

Förhoppningen är att det ska leda till att patienter och deras anhöriga får information om läkemedelsbehandlingen vid flera tillfällen.

– Istället för att en enda informationsklump precis på slutet kommer informationen flera gånger.

Viktigt att engagera anhöriga

Det är också viktigt att skapa förutsättningar för anhöriga att vara med vid själva utskrivningssamtalet, säger Henrik Cam. Om de anhöriga inte kan delta fysiskt så kan de exempelvis vara med på högtalartelefon.

– Att ha ett extra öra som också hör allt är ett säkerhetsnät. Anhöriga hjälper ofta till med läkemedelsbehandlingen när patienten kommit hem. Då är det bra att de anhöriga deltar i samtalet och kan ställa frågor.

Följer upp på telefon

Farmaceuterna följer också upp patienterna med ett telefonsamtal efter utskrivning.

– När patienten är i sin vanliga hemmiljö kanske den är mer mottaglig för att ta till sig information om sina läkemedel, säger Henrik Cam.

Ger läkarna stöd

Men det handlar inte bara om att ge patienter och anhöriga bättre läkemedelsinformation. Läkarna kan också behöva stöd. Det kanske också är en läkare som inte träffat patienten tidigare som gör själva utskrivningssamtalet.

Här kan sjukhusfarmaceuterna bli mer involverade, tycker Henrik Cam.

– Det är inte alltid information om läkemedel och ändringar i medicinering är dokumenterat så tydligt i journalen. Många gånger faller information mellan stolarna.

– Vi sjukhusfarmaceuter gör ju ofta läkemedelsgångar på sjukhus. Vi kan också förbereda ett underlag för läkarna, så att det blir mer begripligt vilka läkemedel patienten har och vilka ändringar som gjorts, säger han.