Annons

Månads arkivering juli 2024

Klarsignal för mRNA-vaccin mot RSV-infektion

Läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar att EU godkänner ett mRNA-vaccin mot RSV-infektion hos personer från 60 år och uppåt.

Kommissionen brukar följa EMA:s rekommendationer. Om så sker även denna gång blir det första gången som EU-godkänner ett mRNA-vaccin mot en annan infektion än covid-19.

mRNA-vaccin mot RSV-infektion

Det amerikanska bioteknikföretaget Moderna har tagit fram det nya RSV-vaccinet, som fått produktnamnet mResvia. I maj blev det godkänt i USA.

Vaccinet stimulerar kroppen att bland annat producera neutraliserande antikroppar mot RS-virus.

Vaccinet är baserat på samma mRNA-teknologi som gjorde det möjligt för Moderna att rekordsnabbt utveckla ett vaccin mot covid-19 under pandemins första år.

Framgångarna för mRNA-tekniken i covidvaccinerna öppnade vägen för utveckling av en rad andra medicinska mRNA-användningar och mResvia är ett av de första exemplen som når marknaden.

Stor studie visade gott skydd

Det är EMA:s expertkommitté CHMP som efter granskning rekommenderar att EU-kommissionen godkänner vaccinet. Kommittén baserar sin rekommendation på en randomiserad, placebokontrollerad fas II/III-studie som publicerats i New England journal of medicine.

I studien medverkade omkring 37 000 vuxna i åldrarna 60 år och uppåt i 22 länder. Efter en uppföljningstid på i median 3,7 månader minskade vaccinet risken för nedre luftvägsinfektion orsakad av RS-virus med 83,7 procent.

De vanligaste biverkningarna var smärta på injektionsstället, trötthet, huvudvärk samt muskel- och ledvärk.

Två vacciner sedan tidigare

RS-virus (respiratory syncytial virus) är ett vanligt och smittsamt virus som oftast bara leder till en vanlig förkylning, men kan drabba barn och äldre hårdare.

Som Läkemedelsvärlden har rapporterat finns det sedan tidigare två EU-godkända vacciner mot RS-virus hos äldre.

Stina har ett annorlunda sommarjobb

0

Skansenapoteket – Kronans apotek på friluftsmuseet Skansen i Stockholm – visar hur ett apotek i Sverige kunde se ut på 1790-talet. Inredningen kommer från Drottningholms slottsapotek och från Scheeles apotek i Köping.

– Bland annat laboratorieutrustningarna tycker jag är väldigt intressanta. Det är roligt att se hur man tänkte. Det fanns mycket kreativitet och smarta lösningar med den teknik man hade då, säger Stina Vestman som denna sommar har Skansenapoteket som sin arbetsplats.

Svalt på Skansenapoteket

Arbetsklädseln är tidsenlig vilket bland annat innebär dubbla, tunga kjolar med förkläde och en hätta på huvudet. Det kan bli lite varmt med alla dessa tyglager under sommarheta dagar, berättar hon.

– Men som tur är har apoteket tjocka ytterväggar så det håller sig ändå ganska svalt inomhus.

Stina Vestman har just avslutat apotekarprogrammets åttonde termin vid Uppsala universitet. Förra året sommarjobbade hon på ett lite mer vanligt apotek och året dessförinnan på ett laboratorium.

– Men i år tyckte jag att det verkade roligt att få göra något helt annorlunda.

Ökande intresse

Så hon nappade på möjligheten att hjälpa till att bemanna Skansenapoteket under sommaren. Det gör hon tillsammans med de åtta apotekarna i Skansens apotekarskrå där alla är timanställda av Skansen.

Det historiska apoteket är inne på sitt 91:a år och möter ett växande intresse från besökarna. Skansen har därför velat öka öppethållandet och i år är apoteket öppet sammanlagt 100 dagar.

Under sommarsäsongen, 17 juni-11 augusti, är Skansenapoteket öppet dagligen kl 11-17.

– Under midsommarhelgen hade vi väldigt många besökare och höll små visningar hela tiden för alla som kom in. Och det kommer fortfarande mycket folk som vill fråga och prata, säger Stina Vestman.

Snart färdig apotekare

Inför Skansenjobbet fick hon material att läsa in för att kunna svara på besökarnas frågor. Men hon förklarar att samtalen inte alls bara är informerande envägskommunikation.

– Ofta är det ta-och-ge. Många besökare har mycket att berätta om hur det var på apotek för inte alls så länge sedan. De berättar till exempel hur det gick till att trilla piller. Det är spännande samtal.

Efter Skansensommaren har Stina Vestman ett år kvar på apotekarprogrammet. Efter examen räknar hon med att arbeta på apotek, åtminstone ett tag.

– Sedan får jag se, jag har inte riktigt bestämt mig ännu för om jag ska satsa på apotek även på längre sikt eller om det blir något annat.