Apotekstjänst får inte köpa Svensk dos av Oriola. Konkurrensverket ger Apotekstjänst nobben.
Köpet skulle innebära att det bara blir två aktörer kvar för dosdispenseringstjänster i landet.
– En effektiv konkurrens gynnar kunder och konsumenter på olika sätt, bland annat genom låga priser. Den anmälda företagskoncentration skulle innebära att kunder som köper dosdispenseringstjänster, bland annat regionerna, får ännu färre anbudsgivare, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.
Hämmar konkurrensen påtagligt
Enligt Konkurrensverkets utredning och beslut skulle Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos påtagligt hämma en effektiv konkurrens.
Konkurrensverkets förbud av köpet är förenat med ett vite om etthundra miljoner kronor.
– När det konkurrenstryck som Svensk dos har utövat på marknaden undanröjs genom koncentrationen finns det risk för att det leder till sämre anbud och villkor för köparna. Effekterna kan bli mycket betydande för marknaden som helhet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Regionerna är största kunderna
Dosdispensering innebär att tabletter och kapslar tas ut ur läkemedlens originalförpackningar för att sedan packas om till särskilda dospåsar avsedda för enskilda patienter.
Varje dospåse innehåller de läkemedel som en patient ska ta vid ett visst tillfälle. De flesta kunder är regioner som köper in tjänsterna från dosapoteken.
Apotekstjänst Sverige AB och Svensk dos AB har båda öppenvårdsapotek med tillstånd att bedriva maskinell dosdispensering från Läkemedelsverket.
Svensk dos skulle lämna marknaden
Förvärvsparterna argumenterar för att köpet inte kommer att hämma konkurrensen. Deras argument är att Svensk dos sannolikt skulle lämna marknaden om den den planerade företagskoncentrationen inte blir av.
Konkurrensverket, däremot, finner inte stöd för det utan grundar sin bedömning på att Svensk dos fortsätter som en konkurrent till Apotekstjänst.
Under tiden som Konkurrensverket utrett köpet har Apotekstjänst, Svensk dos och säljaren av Svensk dos, Oriola, ingått ett underleverantörsavtal om leveranser till vissa köpare. De har också ändrat i aktieöverlåtelseavtalet när det gäller den planerade koncentrationen.
Konkurrensverket bedömde att underleverantörsavtalet var i strid med det så kallade fullföljdsförbudet. Ett sådant gäller för att säkerställa effektiviteten i förvärvsprövningen under utredningen.
Företagen fick unikt undantag
Men efter ansökan från företagen meddelade Konkurrensverket att de på vissa villkor fick undantag för att tillämpa underleverantörsavtalet medan utredningen av affärskoncentrationen pågick.
Det är första gången Konkurrensverket fattar ett sådant beslut.
– Det var av patientsäkerhetsskäl som Konkurrensverket valde att för första gången bevilja undantag från fullföljdsbeslutet. Detta för att säkra patienternas tillgång till dosförpackade läkemedel, säger Rikard Jermsten.
Nu gäller inte undantagsbeslutet längre eftersom Konkurrensverkets prövning är avslutad.
Av patientsäkerhetsskäl har Konkurrensverket bestämt att förbudet mot köpet inte gäller omedelbart utan från och med den 1 juni 2024.