För att ett läkemedel ska få en miljöpremie måste det ansvariga företaget ange tillverkningsplats, hålla sig inom nya gränsvärden för utsläpp av aktiv substans samt hantera avfall på rätt sätt. Det föreslår Läkemedelsverket i en delrapport inom ett regeringsuppdrag att utveckla en försöksverksamhet för att införa en miljöpremie i läkemedelsförmånen.
Försöksverksamhet mellan 2024 och 2027
Förslaget om en miljöpremie för att minska utsläppen av läkemedelsrester från tillverkning ingick i budgetpropositionen för 2021. Regeringen vill genom en premie kunna uppmuntra företag till en mer miljövänlig läkemedelstillverkning.
Försöksverksamheten ska bedrivas mellan åren 2024 och 2027 och systemet ska vara frivilligt för företagen att ansluta sig till. Försöksverksamheten för miljöpremien ska till en början omfatta en begränsad del av periodens vara-systemet, som innebär ett budgivningsförfarande där företagen tävlar om att bli ”periodens vara”. Systemet tar hänsyn till pris och möjlighet att leverera, vilket enligt regeringen inte gynnar de företag som arbetar för en läkemedelstillverkning som är bättre för miljön.
Verksamheten ska till en början inriktas på de tre läkemedelsgrupperna könshormoner, antibiotika och vissa smärtstillande läkemedel (NSAID). Kostnaden får uppgå till högst 25,5 miljoner kronor årligen.
Kriterier för miljöpremie
Läkemedelsverket fick regeringsuppdraget tillsammans med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och E-hälsomyndigheten i maj 2021. I uppdraget fick de tre myndigheterna ansvar för olika delar. En del av Läkemedelsverkets uppdrag var att föreslå vad som krävs för att få kvalificera sig för en miljöpremie. Målsättningen var att ta fram kriterier som fokuserar på att minska riskerna för utsläpp av aktiva substanser i miljön vid läkemedelstillverkning. I dag finns ingen internationell standard för detta.
Det Läkemedelsverket nu föreslår är att företagen ska lämna in underlag till myndigheten där anläggningar för produktionen är angivna för att göra en effektiv kontroll möjlig. Detta gäller både produktionen av den aktiva substansen och läkemedlet.
Myndigheten ska också ta fram gränsvärden för utsläpp av aktiv substans i vattnet.
Läkemedelsverket avser också att utveckla krav på hur avfall som innehåller aktiv substans ska hanteras. Kraven som måste uppfyllas ska omfatta sluthantering av avfall både inom framställningsplatsen och hos en eventuell extern part.
För att en produkt ska kunna kvalificera sig för miljöpremie måste alla dessa tre kriterier vara uppfyllda, föreslår Läkemedelsverket.
Myndigheten ska slutredovisa uppdraget till regeringen senast 30 oktober 2022.