Att påbörja en hivbehandling tidigt efter diagnos har blivit vanligare runt om i världen. Nu har en stor randomiserad studie visat att det är rätt och att tidig medicinering är bättre. Resultaten var så pass bra att en oberoende granskningsnämnd avbröt studien i förtid och resultaten kan komma ligga till grund för globala riktlinjer för hivbehandling.
START-studien påbörjades 2011 och utfördes på 215 platser i 35 länder med olika förhållanden. Totalt ingick 4685 personer som inte tidigare tagit någon behandling i undersökningen. Deras immunförsvar var så pass opåverkat av infektionen att de hade CD4-nivåer på över 500 celler/mikroliter när de skrevs in. Hälften av deltagarna fick påbörja en hivterapi direkt och hälften väntade tills deras CD4-nivå sjunkit under 350 celler/mikroliter.
Just nivån på 350 har varit en vanlig riktpunkt för att starta behandling och på vissa platser gäller den fortfarande, som i till exempel Storbritannien.
Resultaten från studien visade att tidig insatt medicinering ledde till en 53-procentig reduktion av risken att råka ut för en allvarlig sjukdom eller för att dö. För sjukdomar som klassas som aids-relaterade var riskreduktionen ännu större.
Den positiva effekten av tidig behandling gällde för alla studieplatser och var oberoende om deltagarna bodde i låg-, medel- eller höginkomstländer.
Andra studier har också visat att tidigt insatt hivbehandling mycket markant minskar risken för att hiv ska spridas och den samlade kunskapen pekar på att det är mest gynnsamt att påbörja terapin snart efter att en hivdiagnos ställs. Världshälsoorganisationen, WHO, satte sina riktlinjer till 500 celler/mikroliter redan 2013. 2010 höjdes det dåvarande gränsvärdet från 250 till 350.
I Sverige rekommenderas sedan hösten 2014 att antiretroviral behandling bör övervägas till alla patienter med en hivdiagnos oavsett CD4-tal.